Саудівська Аравія випередила Індію, ставши найбільшим імпортером зброї у світі. Саудівський ринок підживлюють збройні конфлікти на Близькому Сході та в Азії. Оприлюднений у неділю звіт свідчить, що саудівські закупівлі зброї зростають вже шостий рік поспіль.

Дослідження, підготоване експертною фірмою IHS Janes, що базується у Лондоні, вказує на те, що торік у світі на озброєння було витрачено 64,4 мільярда доларів, що на майже 8 мільярдів більше, ніж 2013 року.

Зброя у фактах і цифрах

♦ Кожне сьоме євро у світі, витрачене на зброю, виходить з саудівських кишень;

♦ Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати разом витрачають на зброю більше, ніж всі країни Західної Європи разом узяті;

♦ Третина світового експорту зброї походить зі США;

У цілому у світі зараз витрачають на зброю 64,4 мільярда доларів або 59 мільярдів євро. Найбільшим продавцем зброї є Сполучені Штати, яким цей продаж приносять 23,7 мільярда доларів на рік.

На другому місці за обсягами експорту зброї є Росія, якій ця торгівля принесла торік 10 мільярдів доларів, на 9% більше, ніж 2013 року. Росія постачає зброю і повязане з оборонною галуззю обладнання головним чином Китаю. Водночас, дослідження вказує на те, що після років постійного зростання Росія може почати зазнавати складності з експортом через економічні санкції, накладені західними країнами через конфлікт в Україні.

Головні імпортери зброї

♦ Саудівська Аравія – Індія – Китай – ОАЕ – Тайвань – Австралія – Південна Корея – Індонезія – Туреччина – Пакистан

Падіння ціни на нафту, на думку фахівців, може мати нищівний ефект на деяких з головних клієнтів Москви, зокрема, Іран та Венесуелу.

Франція посідає третє місце після США та Росії, коли ідеться про експорт зброї та оборонного обладнання. Їй цей продаж приносить майже 5 мільярдів доларів. За Францією ідуть Велика Британія, яка дістає 4,1 мільярда доларів з продажу зброї, Німеччина (3,5 мільярда доларів), Італія (1,9 мільярда) та Ізраїль (1,7 мільярда)

Copyright © 2015 euronews