До  кінця цього року Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку представить проект нових Принципів корпоративного управління. Приведення його системи до ладу — питання №1 для українських підприємств, які виходять на IPO. Про це повідомила на II Всеукраїнському форумі корпоративних секретарів радник з правових питань голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Олександра Павленко. За її словами, діяльність корпоративного секретаря (КС) спрямована на забезпечення продуктивного контакту між акціонерами, власниками підприємства, менеджментом, емітентом, інвестором і регулятором. Більшість корпоративних воєн чи конфліктів, як правило, спричинено недостатнім взаєморозумінням між цими суб’єктами.

До кінця цього року НКЦПФР планує представити проект нових Принципів корпоративного управління, адаптованих до міжнародних норм. Оскільки одне із завдань КС — бути медіатором спору між акціонерами і компанією, незабаром КС отримають стандарти, в рамках яких  регулюватимуть  «акціонерні» суперечки. «Інвестори не звернуть уваги на нашу державу як на об’єкт для інвестицій, поки тут не буде забезпечено захист вкладених ресурсів, передовсім прозорості правил ведення бізнесу. І корпоративний секретар — один з елементів, який  допоможе поширенню цієї прозорості в українських реаліях», — вважає директор Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку Юрій Бойко.

Поважний статус посаді КС в компаніях надано у середині цього року. Таку посаду зобов’язані мати акціонерні товариства з кількістю акціонерів понад 100. Ця норма  передбачена  законопроектом №2037 від 17 січня цього року, розробленим НКЦПФР. Цей законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств (АТ)» Верховна Рада ухвалила 18 червня цього року в першому читанні.