У складних умовах Луганщина та Донеччина намагаються забезпечувати податкові надходження у бюджет. Нині закриті податкова інспекція та центр обслуговування платників лише в Слов’янську (більшість платників у «гарячих точках» звітують та здійснюють платежі через Інтернет). Решта податкових органів на місцях працюють у звичному режимі, зокрема й у Донецьку, де стався інцидент з викраденням людей, яких неушкодженими звільнили після проведених переговорів. Про це заявив перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.

За його словами, Донеччині у травні вдалося виконати план на 88,3%, Луганщині — на 75%. Кожна з областей недоплатила у бюджет понад 200 мільйонів гривень — у регіоні значна кількість промислових підприємств була змушена сповільнити чи призупинити виробництво та збут. Багато з них традиційно орієнтувалися на російський ринок і переживають складні часи. А загалом по Україні у травні недобір податків становив майже 710 мільйонів гривень. До скарбниці надійшло понад 17,7 мільярда гривень податків, що на 2% менше минулорічного показника. Основна причина цьому — воєнні дії, спад ділової активності.

Ігор Білоус зазначив, що в податковому відомстві готові обговорювати можливість надання податкових канікул бізнесу в зоні антитерористичної операції. Він підкреслив, що відбуваються зустрічі з підприємцями, в яких є проблеми. Не всі вони можуть просто закрити бізнес і виїхати в інший регіон, бо їм погрожують фізичною розправою та знищенням підприємств. Тому вони змушені працювати в таких умовах і підраховувати збитки. Тож у відомстві нині вирішують, як бути далі.

Головний податківець констатував, що питання вирішуватимуться методом індивідуального діалогу, водночас — загального рішення поки що не планується. Адже для тих, хто дисципліновано сплачує податки, запроваджувати такі канікули нераціонально. Також Ігор Білоус повідомив, що ПДВ повертають, насамперед, тому бізнесу, який повністю функціонує. Тим, які фактично захоплені або є ризик, що гроші попадуть не в ті руки, ПДВ тимчасово не повертають.

Відомство продовжує боротися з розкраданням податку на додану вартість та тіньовим ринком підакцизних товарів. Ігор Білоус зауважив, що за рахунок ліквідації податкових ям у травні до бюджету залучено 2,6 мільярда гривень, починаючи з березня цього року щомісяця забезпечується понад 1 мільярд гривень додаткових надходжень ПДВ. Постійно зменшуються й обсяги незаконного кредиту з цього податку.

Крім того, заступник міністра констатував, що, попри падіння обсягів реалізації продукції на 150 мільярдів гривень з початку року (або на 9,3% порівняно з 2013-м), сума нарахованого ПДВ зросла на 4 мільярди або на 7,6%. На ще кращий результат податківці очікують від запровадження нового механізму адміністрування ПДВ, який найближчим часом мають подати на розгляд уряду. Поки що Ігор Білоус не уточнив деталі цього механізму, проте сказав, коли слід очікувати випуск ПДВ-облігацій, — не раніше 27 червня. І перший транш випуску цих облігацій може бути збільшено з 5—7 мільярдів гривень до 10 мільярдів.

А завдяки ліквідації виробництва фальсифікованих алкогольних виробів у травні цього року план з акцизних надходжень виконано на 132% — бюджет отримав 2,6 мільярда гривень. Три місяці тому аналогічний показник становив 1 мільярд. Крім того, Ігор Білоус звернув увагу на те, що офіційні показники щодо виробленого спирту та алкогольних напоїв зросли більше ніж втричі — від 150 мільйонів гривень у березні до 534 мільйонів у травні.

Нині у податковому відомстві, за словами його очільника, вдосконалюють методи боротьби з тими, хто ухиляється від сплати податків. Водночас, в середині власної системи виявляють тих, хто прикриває кримінальні схеми. «За результатами розслідувань винні понесуть відповідне покарання», — констатував він.