ДОБРА СПРАВА

На Дніпропетровщині запрацювала перша Міжнародна пошукова вахта «Пам’ять жива»

Під час урочистого відкриття вахти на честь захисників Криворіжжя, які билися з фашистами на території Софіївського району Дніпропетровщини, віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул заявив: «За оцінками істориків, кожен другий військовослужбовець з України, призваний на фронти Великої Вітчизняної війни, загинув, захищаючи рідну землю. Загалом у запеклій боротьбі полягло близько 30 мільйонів громадян Радянського Союзу. Війна закінчиться тільки тоді, коли буде поховано останнього солдата. І відродження військово-пошукового руху — наш синівський обов’язок».

У цьому районі розташована висота, де колись був хутір Високий. Олександр Вілкул нагадав, що з жовтня 1943 року по січень 1944-го тут загинуло майже 40 тисяч солдатів і офіцерів Червоної Армії. Офіційно загиблими визнано близько 5 тисяч осіб, але на братській могилі увічнено імена лише півтори тисячі.

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, на цій території пошуковці проводитимуть експедицію до 24 серпня. У ній візьмуть участь члени історико-пошукової організації «Пошук-Дніпро» (входить до складу ВГО «Союз «Народна пам’ять»), члени Асоціації пошукових загонів «Соболь» з Нижнього Тагіла, міста-побратима Кривого Рогу, організація «Пошук-Кривий Ріг».

За словами Олександра Вілкула, відновлення Міжнародних вахт пам’яті — важлива складова збереження правдивої історії: «Наш обов’язок — пам’ятати великий і священний подвиг тих, хто героїчно бився проти ворогів. Для цього вибудовується система співпраці з пошуковцями з інших країн».

Важливим напрямом діяльності пошуковців він назвав створення музеїв пам’яті Великої Вітчизняної війни у школах і на підприємствах. До слова, в Україні проводяться військово-патріотичні ігри «Зірниця», уроки пам’яті, реконструкції військових дій, організовуються зустрічі з ветеранами. У Вахтах пам’яті беруть участь студенти і школярі, які під керівництвом досвідчених інструкторів проводять пошукові роботи на місцях битв.

«Вахти пам’яті — це не лише об’єднання професійних пошуковців. До цієї благородної справи приєднуються діти і молодь. Коли молода людина вивчає історію рідного народу не тільки з підручників, а й на місцях реальних боїв, у неї формується зовсім інше ставлення до історії та своєї країни. Коли людина бачить гори гільз у розкопаному бліндажі або окопі, то розуміє, що тут, можливо, її прадід до останньої краплі крові боровся з ворогами. І в неї в душі з’являється шанобливе ставлення до подій тих років», — резюмував Олександр Вілкул.

На заході також ішлося про те, що за останні два роки пошуковці Союзу «Народна Пам’ять» провели понад 950 експедицій. Із цього приводу висловився голова правління цієї організації Ярослав Жилкін: «За цей час ми виявили останки 2000 загиблих, з яких вдалося ідентифікувати 175 осіб. Вдалося знайти понад 50 сімей, де дізналися про долю своїх батьків, дідів, прадідів, яких вважали зниклими безвісти десятки років».

У Дніпропетровській області на Софіївській землі під час Великої Вітчизняної війни тривали жорстокі бої за кожне село і кожну висоту. Населені пункти Софіївського району звільнено від фашистських загарбників 25 жовтня 1943 року. Найжорстокіші бої були за хутір Високий — стратегічну висоту в південно-східній частині району (154,6 метра). Атаки хутора розпочалися 19 грудня 1943 року. Його визволено 10 січня 1944-го. Хутір Високий як поселення після війни так і не відродився.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»