У столичному Науково-практичному медичному центрі дитячої кардіології й кардіохірургії відбулася презентація українсько-швейцарського медичного проекту в галузі дитячої кардіології і кардіохірургії, у якій взяли участь надзвичайні та повноважні посли Казахстану, Киргизії, Молдови, Словенії, Туркменії, Узбекистану і Швейцарії.

Відомо, що український центр дитячої кардіології і кардіохірургії — унікальний у Європі. В ньому зосереджено все краще від школи Миколи Амосова. Розпочинаючи зустріч, директор закладу — відомий кардіохірург Ілля Ємець зазначив: «Рівень післяопераційної летальності у нас становить 0,95% порівняно з аналогічним середнім показником у західноєвропейських і американських клініках, де він 3—4%. Нині ми по суті міжнародний центр. Тут мають змогу обстежитися й прооперуватися пацієнти з багатьох країн. А завдяки співпраці з усесвітньо визнаним Фондом «Серце ЄврАзії» перспективи допомоги дітям з вродженими вадами серця стають ще  ширшими».

Засновник Фонду «Серце ЄврАзії» професор Пауль Фогт завважив у відповідь, що поєднання можливостей двох інституцій — це крок у розвитку науки, збагачення практики. «Ми дійшли згоди в тому, щоб створити на основі центру регіональну потужну науково-практичну установу, яка надаватиме широкий спектр висококваліфікованих медичних послуг дітям з вродженими вадами серця з країн всього Євразійського континенту», — сказав він на презентації.

Посол Молдови Іон Стевіле подякував особисто Іллі Ємцю і всьому колективу центру за рятування понад 260 молдавських дітей, які отримали в ньому допомогу за останні п’ять років.

Посол Швейцарії Крістіан Шьоненбергер підтримав співпрацю українського Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології й кардіохірургії і швейцарського Фонду «Серце ЄврАзії». Він зокрема наголосив на тому, що сьогодні центр спроможний надавати висококваліфіковану допомогу не лише дітям з вродженими вадами серця, а й дорослим пацієнтам. 

Сергій ДМИТРУК
для «Урядового кур’єра»