Позачергова ХХI сесія Миколаївської обласної ради була скликана за пропозицією депутатів у зв’язку зі зміною суспільно-політичної ситуації в країні та області. Також виникла необхідність обрання керівників представницького органу, яка викликана достроковим складанням повноважень головою  обласної ради Ігорем Дятловим та його першим заступником Володимиром  Пащенком. Обидва –– представники найбільшої в раді фракції Партії регіонів. Пленарному засіданню передували обговорення порядку денного на комісіях та фракціях, узгоджувалися кандидати на посади голови облради та його заступника. Починаючи з 22 лютого, відбулися і якісні зміни у складі депутатських фракцій. Так, з 70 членів фракції Партії регіонів з неї вийшло 27 депутатів. Втім, членство в партії депутати зберегли. 

Згідно з регламентом обласної ради, пропозиції щодо кандидатів на посаду голови мали би надати всі існуючі фракції –– КПУ, Партія регіонів та «Батьківщина». Втім, зареєстровано лише одного кандидата, якого запропонували представники «Батьківщини». Ним став 36-річний лідер миколаївського Майдану та обласної організації ВО «Батьківщина» Тарас Кремінь. Тарас Дмитрович, незважаючи на молодий вік, відомий в місцевому політикумі, як людина чесна, порядна, свободомисляча. Він –– кандидат філологічних наук, син відомого в Україні поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Креміня. В своїй промові перед депутатами він зазначив: «Незважаючи на різні ідеологічні платформи та політичні позиції, головне, чого чекають жителі Миколаївщини від народних обранців, –– спокій в суспільстві, збереження миру, недопустимість протистоянь». З 77 депутатів, присутніх на сесії, кандидатуру Т. Креміня підтримали 66.

Також більшістю голосів було обрано заступника голови обласної ради. Ним став голова депутатської комісії з питань регіонального розвитку, планування, бюджету, фінансів та інвестицій, регіонал Олександр Смірнов.

Окрім порядку денного, за пропозицією депутата Тетяни Демченко, були розглянуті питання про стан суспільно-політичної ситуації в області та про заборону знищення, руйнування пам’яток історії, культури, пам’ятних та меморіальних знаків і осквернення могил на території Миколаївської області. Останнє питання було викликано тим, що містом ширяться чутки про наміри радикально налаштованих угруповань, які начебто приїхали до Миколаєва, знести пам’ятник героям-ольшанцям. Ці чутки переросли в дії. Так, біля пам’ятника 68-ми героям Другої світової війни в центрі міста організовано «антимайдан», який цілодобово охороняє меморіал.