ПЕРСПЕКТИВА. У ході урядового брифінгу заступник керівника Секретаріату Кабінету Міністрів Сергій Камишев розповів представникам ЗМІ про особливості Міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners», яка вперше в нашій державі відкривається сьогодні з ініціативи уряду.

«Захід має посісти гідне місце у глобальному розкладі конференцій світу, — акцентував посадовець. — Ідея конференції полягає в об’єднанні зусиль уряду та бізнесу. Економічна криза засвідчила, що влада має чути бізнес, а бізнес у свою чергу — розуміти владу. Тож протягом двох днів інвестори з усього світу та високопосадовці з низки держав шукатимуть шляхи, які виведуть Україну до стабільного розвитку».

За його словами, до нас приїдуть щонайменше 3200 представників із 62 країн. Зокрема гості Миколи Азарова: прем’єр-міністри Республіки Литва Альгірдас Буткявічюс і Чорногорії Міло Джуканович, екс-президент Європейського Парламенту Пет Кокс (Ірландія), екс-президент Республіки Польща Александр Квасьнєвський, віце-прем’єр-міністр Польщі Лєшек Бальцерович, голова Виконкому СНД Сергій Лебедєв.

А годиною раніше в ході засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров говорив про один із найперспективніших нині напрямів — ІТ-галузь. Він наголосив, що тут Україні вдалося досягти серйозних позитивних зрушень — створити сприятливі та стимулюючі умови ведення бізнесу.

Зі свого боку Кабмін затвердив середньострокові пріоритетні напрями інноваційної діяльності загальнодержавного та галузевого рівнів, визначивши пріоритетом інформаційні та інформаційно-аналітичні технології, суперкомп’ютерні програмні технічні засоби, грід- та клауд-технології, технології та засоби математичного моделювання і системного аналізу для розв’язання надскладних завдань.

Того самого дня перший віце-прем’єр Сергій Арбузов напередодні такого представницького зібрання повідомив, що однією з тем зустрічі бізнесу і влади стане панельна дискусія «Інвестиції в аграрну галузь України. Нагодуємо світ разом».

У цьому контексті урядовець констатував, що іноземні інвестори вкладають дедалі більше фінансів в аграрний сектор України. Із січня по березень капітальні інвестиції в сільське господарство становили 2,5 мільярда гривень (на 10% більше, ніж за аналогічний період торік).

Не менш привабливі галузі для бізнесменів — харчова промисловість, біоенергетика та рослинництво. Головними ж інвесторами в АПК залишаються європейські країни. «Інвестори зацікавлені вкладати кошти у ті галузі сільського господарства, де високий рівень прибутковості підприємств, експортоспроможність, високі темпи зростання масштабів виробництва, а також кращі умови ліквідності інвестицій», — пояснив Сергій Арбузов.