ТРАГЕДІЯ

В Луганську від побутової аварії загинуло двоє людей

У неділю вдень, коли більшість людей рятувалися вдома від спеки і готувалися обідати, 14-поверховий престижний будинок-«гармошка»  в центрі Луганська, який складається з кількох секцій, здригнувся. На його сьомому поверсі стався вибух, що зруйнував навколишні квартири і розтрощив перекриття між 6, 7 і 8 поверхами. В середині будинку утворилася дірка, а під уламками зникли люди. 

Свідки трагедії повідомляють подробиці того, що відбулося, у соцмережах. Вибухова хвиля повибивала вікна навколишніх будинків, перевернула кілька автомобілів, шматки цегли, що розліталися, побили фасад будинку на протилежному боці вулиці. Всюди крики людей. Закривавлені люди — в стані істерики. На вулиці Шевченка заблоковано рух транспорту.

Протягом трьох хвилин на місце події прибули перші наряди державної служби з надзвичайних ситуацій та карети швидкої допомоги. В результаті рятувальних робіт усіх постраждалих звільнили з кам’яного завалу й передали працівникам швидкої допомоги. За дорученням Прем’єр-міністра Миколи Азарова на місці було розгорнуто оперативний штаб.

Рятувальні роботи почалися одразу й тривали всю ніч. На ранок понеділка знайдено тіла двох загиблих — 68-річного чоловіка та жінки 73 років. Госпіталізовано 10 постраждалих, з них троє дітей, загрози їхньому життю немає. В тяжкому стані перебуває дівчинка 12 років — вона в комі.  Заради безпеки з будинку евакуйовано 60 осіб, їх тимчасово розмістили в готелях і гуртожитках міста, надано харчування, медичну допомогу та психологічну підтримку. Уряд та Прем’єр-міністр висловили співчуття постраждалим та сім’ям загиблих внаслідок вибуху. 

— Тільки-но завершився брифінг першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорія Семчука, — розповіла телефоном з Луганська журналіст Національного радіо Олена Дуніна. — Він зазначив, що дуже добре, на високому професійному рівні, спрацювали всі екстрені служби в Луганську, і підтвердив висновки спеціалістів про причини трагедії, які раніше озвучив директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Голуб.

«Будинок, у якому сталася трагедія, належить до експериментальних. Зведений 1977 року, він, хоч і має 14 поверхів, був газифікований, — продовжує Олена, — хоча, за законом, житло, вище за 10 поверхів, обладнується електроплитами. В усі часи в ньому абикому квартири не давали. Тут і нині зразковий порядок, мешканці створили ОСББ. Вже знайшли власника квартири, де стався вибух. Тут робили ремонт з перенесенням стін, і саме в ці дні ремонтники занесли обладнання для монтажу натяжної стелі. У квартирі було встановлене автономне опалення. Спеціалісти впевнені, що вибухнула газово-повітряна суміш.  Що саме — чи газовий котел опалення, чи обладнання ремонтників, — зараз з’ясовують.

Спеціалісти перевіряють конструкції будинку. Письмового висновку поки що немає, але людям з деяких квартир дозволили узяти необхідні речі та гроші. Хтось подався до родичів, а хтось — у надані помешкання. Як на мене, — продовжує Олена Дудіна, — автономне опалення — дуже небезпечна річ. Адже будинки, в яких його встановлюють, попередньо не були на це розраховані, тож небезпечні ситуації — лише справа часу».