ПРОЕКТ. Заповідній території — Долині нарцисів неподалік міста Хуст — з часом, ймовірно, доведеться ділити славу з конкурентом — індустріальним парком, який планують розмістити поряд. Над його проектом завершили роботу в Хустській райдержадміністрації, концепцію для обговорення опублікували на сайті.

— Якщо депутати районної ради концепцію затвердять, почнемо втілювати проект у життя, — сказав начальник управління економіки Володимир Лендєл. — Наступний етап — робота з власниками паїв на майбутній території парку — 29,6 гектара. Її слід виводити з категорії сільгоспземель, що є прерогативою Верховної Ради. Сподіваємося, що нам вдасться переконати парламентаріїв і парк запрацює.

На створення індустріального парку районну владу націлив заступник голови Закарпатської облдержадміністрації, колишній генеральний директор спеціальної економічної зони «Закарпаття» Володимир Приходько. Хуст розташований на перетині автомагістралей і багатий на кваліфіковану робочу силу, природні ресурси, тож може бути привабливим для інвесторів.

— Якщо в цьому районі доведуть роботу до логічного завершення, парк стане третім в області після Ужгородського та Мукачівського, — сказав Володимир Приходько. — Перший відомий випуском автомобілів, мобільних телефонів, автозапчастин, сюди вкладено десятки мільйонів доларів іноземних інвестицій, другий на базі заводу «Точприлад» налагодив випуск продукції.

У хустському індустріальному парку передбачені три промислові зони: перша — сортування та первинної обробки твердих побутових відходів, у тому числі електронних побутових приладів, скла, паперу та картону, металобрухту, друга — виробництво будівельних матеріалів та товарів народного споживання з вторинного поліетилену та пластику, третя — виготовлення сонячних колекторів для нагрівання води, освітлювальних приладів із застосуванням сонячних батарей. Тут надаватимуться логістичні послуги, юридична та правова підтримка, працюватиме зона складських приміщень з овочесховищем для зберігання і подальшого транспортування сільгосппродукції. Інвесторів може зацікавити низька вартість оренди земельної ділянки, що дасть змогу швидко окупити інвестиції