ТРИБУНА

Україна використовує можливості ОБСЄ як відкритої платформи для обговорення викликів сьогодення

До таких актуальних для Європи викликів можна зарахувати захист прав національних меншин та питання толерантності й боротьби з дискримінацією в суспільстві. Саме цим проблемам було присвячене регулярне засідання координаційної групи зі співпраці ОБСЄ з Радою Європи, яке днями пройшло в Страсбурзі.

Представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук, який на час головування нашої країни в ОБСЄ обіймає посаду голови постійної ради цієї організації, в інтерв’ю «УК» розповів, що механізм діалогу двох найвпливовіших європейських організацій — ОБСЄ та Ради Європи — було започатковано у 2005 році для того, щоб об’єднати зусилля у розв’язанні спільних європейських проблем.

— Важливо те, що у ході засідання ми донесли до наших партнерів з Ради Європи ініціативи українського головування в ОБСЄ, які стосуються саме теми толерантності та недискримінації, — наголосив Ігор Прокопчук. — Нагадаю, що цей пункт є серед наших пріоритетів на час головування в ОБСЄ, і протягом року планується провести низку заходів, присвячених цій тематиці. На мою думку, на особливу увагу заслуговує Юнацький саміт ОБСЄ, який пройде влітку в Криму. На нього запрошено молодь із 57 країн — членів ОБСЄ, а мета саміту полягатиме у просуванні принципів толерантності серед молоді. Гадаю, цей саміт стане одним з важливих внесків українського головування у просуванні цієї тематики в рамках ОБСЄ.

За словами Ігоря Прокопчука, після чотирьох місяців головування України в ОБСЄ вже можна  відзначити прогрес за кожним із проголошених нами пріоритетів. «Вони стосуються всіх напрямів діяльності цієї організації, — сказав дипломат. — Це і питання військово-політичного характеру, економіко-довкільні, а також питання захисту прав людини». Як зауважив І. Прокопчук, заходи, що відбуватимуться  у рамках українського головування, визначені. Це зокрема конференції щодо боротьби з тероризмом і незаконним обігом наркотиків. Усі держави — учасниці ОБСЄ підтримали ідею України провести спеціальний форум, присвячений економічній співпраці. Якщо говорити про такий напрям, як захист прав людини, то одному з його аспектів — боротьбі з торгівлею людьми — буде присвячено конференцію, яка пройде в Києві у червні, із залученням міжнародних експертів та представників відповідних міжнародних організацій.

На запитання, чи впливає на атмосферу українського головування в ОБСЄ справа ув’язнення колишніх урядовців, Ігор Прокопчук відповів: «Основна перевага  ОБСЄ як міжнародної організації полягає у тому, що це платформа для діалогу.  В її рамках створено умови для відкритого обговорення всіх проблемних питань, які виникають у тій чи тій державі. І йтися може про події в Україні, але так само триває жваве обговорення подій, які відбуваються і в інших країнах — учасницях ОБСЄ. А головна мета цього діалогу — сприяти виконанню кожною державою політичних зобов’язань, взятих у рамках цієї організації».