ПРЕЗИДЕНСЬКІ ВИБОРИ. В Ірані прихильники Хассана Рохані святкують його перемогу на президентських виборах. Незважаючи на заклики самого Рохані уникати масових зібрань, жителі Тегерана та інших міст вийшли на вулиці ще до оголошення остаточних результатів.

Чимало іранців, що прагнули реформ, були готові бойкотувати вибори, однак все ж таки взяли участь у голосуванні. Явка перевищила 70%, дозволивши Рохані перемогти вже в першому турі.

«Завдяки голосам виборців і підтримці Акбара Хашемі Рафсанджані та Мохаммада Хатамі протягом останніх 2-3 днів, а також через зняття кандидатури Арефа, виникло чимало ентузіазму. І саме це призвело до того, що вибори закінчилися перемогою реформаторів», – каже житель Тегерана.

Під час кампанії Рохані обіцяв реформувати країну, зокрема налагодити діалог із Заходом, аби домогтися скасування економічних санкцій. Він каже, що є прихильником послідовного діалогу, проте на перше місце ставить «національні інтереси».

Реформатор свого часу очолював делегацію на перемовинах з іранської ядерної програми. Єдиний клерикал із 6 кандидатів Рохані також прагне повернути духовні цінності у суспільство.

Можливо, такі погляди стануть для нього запорукою добрих відносин з верховним лідером Ірану. Однак аналітики побоюються, що Рохані не зможе змінити ядерну програму, оскільки цими питаннями керує саме аятола Хаменеї.

 Copyright © 2013 euronews