ВІЛЬНА ТОРГІВЛЯ І БАНКІВСЬКИЙ СОЮЗ. З Нового року Ірландія перебирає піврічне головування у Євросоюзі. Дублін каже, що головним пріоритетом буде пожвавлення економіки, в тому числі створення робочих місць і забезпечення зростання. У галузі зовнішньої політики Ірландія підтримуватиме розширення ЄС, зміцнюватиме відносини з країнами-сусідами Євросоюзу. Дублін також сприятиме укладенню угоди про вільну торгівлю між ЄС та США.

«Очевидно, що якщо можна використати потенціал з обох боків Атлантики – потужної европейської економіки з 500 мільйонами людей та міцної економіки США, то договір про вільну торгівлю має величезний потенціал для зростання економіки, створення робочих місць і збільшення добробуту як у Сполучених Штатах, так і в ЄС»,- зазначив Еймон Ґілмор, віце-прем’єр-міністр Ірландії.

«У той час як Європа загрузла в кризі й американські політики сперечаються про те, як як бути з величезними боргами своєї країни, угода про вільну торгівлю розглядається як засіб підвищення експорту по обидві сторони Атлантики. За оцінкою американської Торгової палати, угода принесе понад 130 мільярдів євро економіці ЄС і США за п’ять років»,- повідомляє з Брюсселя кореспондент Євроньюз Джеймс Фрейні.

Ірландський уряд матиме справу і з іншими важливими питаннями. Дублін хоче просунутися далі на шляху до створення в єврозоні банківського союзу. І якщо лідери ЄС зможуть домовитися на початку наступного року про кількарічний бюджет Євросоюзу, саме Ірландія стежитиме за проходженням документа через Європейський парламент.

Copyright © 2012 euronews