У центральній міській бібліотеці імені М. Кропивницького відбулася презентація першого віртуального музею міста. Новий інтернет-ресурс — результат зусиль колекціонерів, науковців, бібліотекарів і просто небайдужих до своєї історії громадян. Презентував веб-сайт «Перший віртуальний музей Миколаєва» доглядач музею — письменник, режисер, краєзнавець Юрій Любаров.

За його словами, ідея проекту виникла після того, як він побачив карту визначних місць Миколаєва. «Відмінність цього музею від інших, — зазначив Юрій, — в тому, що, по-перше, це музей не краєзнавчий, не етнографічний. Він показує повсякденне життя Миколаєва — від заснування до наших днів, а також містить унікальні артефакти, пов’язані з історією міста. По-друге, всі речі, експоновані у віртуальному музеї, існують в реальності, але подивитися на них, помацати їх не завжди є змога. Адже багато з цих речей перебуває у колекціонерів або в приватній власності. Тож відтепер їх можна буде побачити в «кімнатах» віртуального музею. І по-третє, музейним майданчиком стало все місто. За принципом: музей як місто, а місто — музей». Стратегічна мета проекту полягає в тому, аби на основі загального минулого й сьогодення об’єднати жителів міста заради спільного майбутнього. У віртуальному музеї представлено всю історію міста через історії його жителів: корабелів і моряків, науковців і адміралів, купців і діячів культури, які присвятили життя Миколаєву. Тут у галереях можна ознайомитися з артефактами, які свідчать про життя й побут городян за 225 років існування міста. Згодом на сайті розмістять також карту пам’яток і пам’ятних місць Миколаєва, історії широковідомих будівель і споруд, електронні версії старих книг, посилання на краєзнавчі сайти, веб-портали.

За задумкою доглядача, музей мав би стати народним. Для цього миколаївцям слід лише пошукати серед старих речей справді цікаві, раритетні, а може, й зовсім звичайні предмети побуту бабусь-дідусів. Ці речі можуть стати справжніми музейними експонатами, що розкажуть, як жили люди до нас. Ідей багато, і всі вони мають реальний шанс реалізуватися.

Начальник управління культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Лілія Заворотня зазначила: «Ідея такого музею просто витала в повітрі. Добре, що знайшлися люди, які її впіймали і втілили в життя. Думаю, що створення такого сайту жодним чином не відволікає людей від відвідування реальних музеїв, а навпаки. Бо ніщо не зможе знищити дух «музейності». А начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Ірина Бондаренко вважає, що такий цікавий інноваційний проект може допомогти консолідувати громадян нашого міста на основі загальної міської історії.