Випробування нових біонічних ніг нещодавно пройшли у Флоренції. Новий пристрій – результат європейського проекту «Cyberlegs» – поєднує в собі протези з так з так званими носибельними роботами, що зменшує навантаження на ампутовані кінцівки. Розробник проекту – Вища школа Святої Анни в місті Піза.

Розповідає кооррдинатор проекту Нікола Вітієлло:

«Ми намагаємось розвязати проблему ампутованих кінцівок за допомогою так званих носибельних роботів. Це моторизовані ортопедичні системи, або протези, оснащені двигунами.

У першому випадку протез замінює відсутню кінцівку: ми досліджували можливість підключення протезів до центральної і нервової системи неінвазивним методом, за допомогою так званих носибельних датчиків.

У другому випадку ми використовуємо моторизовані ортези, які живлять енергією суглоби людини, даючи їй можливість прикладати менше зусиль під час ходьби».

Роботизована система дає змогу людині з ампутованими кінцівками пересуватись взад і вперед, вгору і вних по сходах, переходити з сидячого положення у стояче і навпаки, і все це – з мінімальними зусиллями.

Ще один напрям досліджень – поєднання протезів із носибельним пристроєм, який вприскує енергію в ампутовані кінцівки.

Наразі нова технологія пройшла випробування на десятку людей, і результати видаються обнадійливими.

Euronews