Зустріч студентів та викладачів із Надзвичайним і Повноважним послом Франції в Україні Аленом Ремі виявилася навдивовижу цікавою. Дипломат захоплено розповідав про Нобелівського лауреата французького фізика Григорія Шарпака, якого називають приборкувачем мирного атома. А народився він у містечку Дубровиця на Рівненщині, згодом жив у сусідніх Сарнах, і лише згодом доля закинула його на південь Франції, в оспіваний Прованс. 

Наш відомий земляк довів: self made man (людина, яка зробила себе сама) — не фантастика. Навіть більше: попри непрості часи,  новітня історія дає молодим українцям унікальний шанс. Тож, як кажуть, гріх ним не скористатися.

Найактивніші поспішали: вони засипали посла запитаннями щодо умов  відкриття студентських віз, можливості доступу до віртуальних бібліотек та створення у Рівному спеціалізованої школи.

Що й казати, в обласних центрах дипломати такого рівня бувають не щодня. Втім, вибір посла невипадковий.

— Проект «Інтегруємо в європейську освіту» на базі факультету іноземної філології стартував у 2007-му, щойно ми уклали угоду про співпрацю з Посольством Франції в Україні, — каже ректор Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ) професор Руслан Постоловський. — І нам вдалося наповнити її змістом. Ми не лише створили відділення французької мови, воно стало справжнім вікном у Європу для наших викладачів та студентів. Тож багатьох положень нового Закону «Про вищу освіту» ми вже зачекалися.

Судіть самі: чи в кожному провінційному (та навіть і столичному) університеті кращі студенти з дипломом спеціаліста можуть поїхати навчатися в магістратурі Бретані чи Провансу? 

— Наші можуть, і без жодних проблем: угоди про співпрацю з університетами Ренн-2 та міста Перпіньян передбачають, що кращі студенти вступають туди на магістратуру за спеціальностями «французька мова» та «туризм». І вони активно користуються цим вікном у Європу, — додає декан факультету іноземної філології Галина Ніколайчук. — Так, дипломи спеціалістів нашого університету та магістрів університету середземноморського міста Перпіньян уже отримали Олена Яницька, Олена Мельник, Алла Нижник, Сергій Тулюлюк. До речі, тепер уже наш викладач французької — єдина представниця України, яка в 2012 році здобула стипендію Європарламенту за програмою «Еразмус Мундус» із можливістю навчання у трьох європейських університетах: міст Страсбург (Франція), Болонья (Італія), Салоніки (Греція). Успішними були також культурно-лінгвістичні практикуми наших викладачів, стажування французьких докторантів та магістрантів у нашому університеті.

Усю цю роботу координує Посольство Франції в Україні, за що рівняни йому щиро вдячні. До речі, завдяки проекту «Інтегруємо в європейську освіту» тут отримали доступ до найсучасніших методик викладання французької. Нині під патронатом посольства стартує новий проект із доступом до електронних ресурсів Франції.

Проте до Рівного тепер зовсім близько не лише із Провансу, а й із Німеччини. За підтримки Гете-інституту стартував новий проект «Вивчаємо німецьку в дитсадку». Нині студенти факультету іноземної філології РДГУ опановують методику вивчення німецької на початковій ланці освіти. А вже з березня 2015-го працюватимуть за нею з малюками дошкільних навчальних закладів №38 та №41. Одне слово, інтеграція в європейську освіту стартує разом з умінням розмовляти рідною мовою.