ПРОБЛЕМА

Міненерговугілля змушене брати під свій контроль ситуацію на шахті, від якої відмовився інвестор

Канадська компанія припинила фінансування проекту з видобутку і збагачення вугілля на шахті «Марія Глибока» (ТОВ «Інтер-інвествугілля»), що у Первомайську. Власник «Марії Глибокої» пояснив свою відмову від шахти падінням майже вдвічі ціни на марку видобутого тут коксівного вугілля.

Але «ціна» питання і в тому, що 850 гірників залишилися без роботи, їм заборгували заробітну плату майже за три місяці на загальну суму до 10 мільйонів гривень. Це викликало загострення соціальної ситуації у Первомайську, акції протесту пройшли під стінами міської ради.

Депутати зібралися на позачергову сесію, аби обговорити ситуацію, що склалася, та запросили представника Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Первомайці бачать вихід у поверненні шахти до державної власності. Гірники впевнені, що тільки за таких умов є гарантії повернути борги із заробітної плати, а головне — не втратити роботу.

«Ситуацію мають досконально вивчити фахівці. Створимо комісію, висновки якої буде покладено в основу подальшого вирішення долі шахти», — заявив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Попович під час робочої поїздки на Луганщину.

Обласна влада допоможе гірникам оформити юридичні гарантії погашення боргів у будь-якому випадку. За їхніми заявами прокуратура накладе арешт на частину майна підприємства, продаж якого і забезпечить погашення заборгованості. А ось договір оренди майнового комплексу підприємства не розриватимуть. Це надасть можливість шахті працювати й далі, а міністерству—вивчити доцільність переходу підприємства в державну власність, виділення коштів на зарядку нової лави та виведення шахти на стабільну роботу.