Понад 19,3 мільйона канадських доларів нададуть країни для підтримки малих і середніх підприємств півдня України у межах реалізації спільного проекту «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва». «Це буде грантова допомога, яка перевищує бюджет відомства», — уточнив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, додавши, що від української сторони необхідна лише активна участь та наполеглива праця.

Днями сторони в особі Надзвичайних і Повноважних послів Канади і Ізраїлю Романа Ващука і Еліава Білоцерківського, а також профільного міністра України досягли згоди щодо співпраці у межах впровадження проекту  і підписали відповідний Меморандум про взаєморозуміння.

Як зауважив очільник аграрного відомства, планують, що проект триватиме сім років і охопить 30 тисяч дрібних і середніх сільгосппідприємств із Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей.

З його допомогою вони зможуть придбати новітнє обладнання, пройти навчання із залученням закордонних фахівців з вирощування, збереження продукції овочівництва, просування її на інші ринки за допомогою кращих маркетингових практик, а також отримати практичну і методичну допомогу із застосування нових методик агровиробництва. Крім того, дрібні та середні господарства матимуть змогу отримати кредитні кошти за полегшеною процедурою. Усе це дасть поштовх до розвитку і налагодження ефективного господарювання, переконаний Олексій Павленко. До речі, навчатимуть аграріїв місцеві сільськогосподарські навчальні заклади, які в межах проекту відкриватимуть нові курси з ефективного та екологічно сталого управління малими господарствами з розвитку плодоовочівництва.   

Очікується, що у 2015 році проект охопить тисячу малих та середніх фермерських господарств, уточнив міністр. Його виконавці — Менонітська асоціація економічного розвитку MEDA (Канада), що отримала фінансування від уряду Канади та її партнер у впровадженні проекту — Центр міжнародної співпраці MASHAV МЗС Ізраїлю. Бенефіціар проекту — Мінагрополітики України

На переконання заступника міністра з питань євроінтеграції Владислави Рутицької, цей проект підштовхне до розвитку не лише плодоовочівництво в південних регіонах, а й агросектор загалом, що є основою регіонального кластера із відповідною інфраструктурою та налагодженою логістикою. Реалізація такого проекту раніше давала повернення трьох доларів за  один інвестований.