Міжнародний проект «Зміцнення комунікацій між людьми з вадами зору в Україні, Румунії та Республіці Молдові» допоміг 90 незрячим буковинцям опанувати комп’ютер. Серед них чимало дітей, які особливо вдячні організаторам проекту за отриману можливість вільного спілкування з усім світом, широкий доступ до друкованих видань, аудіо- й інтернет-інформації.

Чернівецький міський голова Олексій Каспрук бажає ІТ-успіхів наймолодшому учаснику міжнародного проекту. Фото Василя КИЯШКА

Міська влада Чернівців виділила приміщення, де за грантові міжнародні кошти обладнали комп’ютерний клас. Окрім підключених до Інтернету десяти комп’ютерів зі спеціальним програмним забезпеченням для користування людей з вадами зору, тут є електронна бібліотека для незрячих і принтери, які роздруковують тексти шрифтом Брайля. А ще є кінозал для демонстрації фільмів з тифлокоментуванням, тобто словесним описом предметів і явищ.

У новоствореному класі якраз і відбулася міжнародна зустріч представників підприємств і громадських організацій, що опікуються незрячими на Буковині, в Сучавському повіті Румунії та Кишиневі.

«Ми подарували нашим молдавським і румунським друзям українські книжки, а вони нам — літературу своїх національних авторів. Добре, що у нас тепер є технічна база для комунікацій, проведення тренінгів, пошуку роботи, а також культурних, професійних обмінів для людей з вадами зору», — розповідає голова правління чернівецької обласної організації УТОС Іван Фестрига.