ВШАНУВАННЯ. На урочисті заходи до Канева з нагоди відзначення 199-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка приїхали гості з усієї України. Вшанування великого сина українського народу відбувалося на могилі Тараса Шевченка, в музеї на Чернечій горі. Серед численних гостей — багато молоді, зокрема й учні — переможці конкурсів, присвячених Кобзарю, які нещодавно відбулися в Харкові. Харківщину з  Каневом зв’язують давні дружні узи. Зокрема минулого року Музей Тараса Шевченка одержав у подарунок унікальну збірку творів поета. Нинішнього року таким презентом стала картина «Люди і долі» художника Віктора Чауса.

Щасливим для вчительки української мови і літератури Канівської загальноосвітньої школи № 1 імені Т. Г. Шевченка Юлії Полевик стало відвідання урочистостей на Чернечій горі. Голова облдержадміністрації Сергій Тулуб вручив їй ключі від квартири, започаткувавши традицію відзначати працю педагога—хранителя українського слова.

До речі, Юлія Миколаївна — не перша вчителька в родині. Її мама, Тетяна Сергіївна, все своє життя викладає рідну мову в цій же школі.

Урочисто відзначили річницю з дня народження Тараса Шевченка і в інших містах і селах області. Відкриття краєзнавчо-мистецької акції «Шевченковими шляхами Черкащини» та інші заходи відбулися на батьківщині поета, в селах Моринці та Шевченкове. Музеї області присвятили цій даті свої експозиції.

У рамках фестивалю «Шлях до Тараса», який нині проходить у Черкасах, уперше буде видано «Кобзар», ілюстрований дитячими малюнками. На конкурс уже надійшло понад 350 малюнків і майже 80 декоративних робіт з усіх регіонів України. Найактивнішими були школярі з Харківської, Чернівецької, Черкаської, Сумської, Донецької, Луганської та Рівненської областей. Журі фестивалю відібрало 80 робіт, які представлено на виставці.  12 найкращих увійдуть до нового видання. Інші малюнки  надрукують у спеціальному календарі, присвяченому 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

У святкових заходах до річниці від дня народження поета, які нині проходять у Черкасах, беруть участь понад дві тисячі дітей з усіх регіонів України. Вже відбувся мистецький фестиваль юних талантів. Кульмінацією свята стане рок-концерт «Шевченко — це модно».