Новий законопроект викликав гарячі дискусії й у регіонах.

— Продаж лісу за заниженими цінами за кордон доводить до банкрутства і закриття малий та середній бізнес, підриває економіку країни, — наголошує керівник Агентства розвитку Черкащини Анатолій Хмільківський. — Згубні наслідки загрожують довкіллю. Зазнають краху місцеві переробні підприємства, зазнає мільярдних збитків економіка країни. Оформляючи ділову деревину як паливні дрова, лісові ділки отримують надприбутки. Звичайно, не без участі чиновників, які покривають корупційні схеми. Держава перетворюється на сировинну базу для інших країн. Можна сказати, ми просто віддаємо наше багатство за півціни.

У гонитві за значним прибутком дехто йде на свідомі порушення. Знайомий лісівник розповів про цілий арсенал простих, але дієвих способів обійти закон і під виглядом санітарних рубок знищувати разом зі старими й здорові дерева. За його словами, головна проблема в тому, що, згідно з чинним законодавством, контролюють правомірність рубок і видають на них дозволи самі працівники лісового господарства.

А от перший заступник начальника управління обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Горда вважає, що мораторій матиме негативні наслідки. На його думку, деревообробна галузь нині не може в повному обсязі переробити лісопродукцію, яку заготовлюють держлісгоспи. Результати останніх аукціонів з продажу необробленої деревини свідчать, що значна кількість виставленої держлісгоспами на продаж лісопродукції залишається не реалізованою. Виходить, внутрішній ринок її не потребує. Це не стосується пиловнику дуба та ясена, на які є попит.

На аукціоні з продажу необробленої деревини заготівлі IV кварталу 2014 року лісгоспи області виставили 62 тисячі кубометрів деревини, з них  продано тільки 49 тисяч, та й з них покупці забрали врешті-решт лише 41 тисячу. Тобто фактично на внутрішній ринок реалізовано тільки 66% лісопродукції, виставленої на продаж.

Тож через заборону експорту необробленої деревини зростуть залишки лісопродукції на складах, що негативно вплине на фінансово-економічний стан держлісгоспів. Відповідно, надалі її менше заготовлятимуть, а це — збитки і лісгоспам, і державі.

Через мораторій лісгоспи недоотримають кошти на догляд за лісом, адже держава практично нічого на такі роботи не виділяє. Так, на проведення планових лісогосподарських заходів торік в області витрачено 240 мільйонів гривень. З них 96% — це власні кошти лісгоспів, та лише 3% (або 6 мільйонів) — з державного бюджету. Торік до бюджету лісові господарства області сплатили 54,8 мільйона гривень податків, зборів та 35,6 мільйона гривень єдиного соціального внеску. Протягом минулого року з області за кордон продано 18% деревини, 82% реалізовано на внутрішній ринок.