МУЗИКА

Сьогодні в Києві відкрився X Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця

На квітневому глобусі цього ювілейного престижного музичного дійства — Австралія, Білорусь, Велика Британія, Грузія, Канада, Китай, Молдова, Російська Федерація, Туреччина, Україна, Швейцарія та Японія. Саме з цих 12 країн світу приїхали до Києва 83 юні піаністи, щоб позмагатися між собою і визначити, хто з них найталановитіший і найцікавіший з-поміж учасників «Горовиць-дебюту» та Молодшої групи.

«Горовиць-дебютанти» — юні музиканти віком до 14 років, а наймолодша з них, Самсар Селін з Туреччини, саме під час конкурсу відсвяткує своє семиріччя. В кожній із трьох номінацій «Горовиць-дебюту» («А», «В», «С») в однотурному поєдинку за роялем конкурсант зіграє програму за своїм вибором, але у «В» у ній обов’язковий етюд, а в «С» — частина сонати або варіації та віртуозний твір. Учасники четвертої номінації «D» виконуватимуть частину концерту для фортепіано з оркестром у супроводі другого фортепіано, а переможці цієї групи виступатимуть з оркестром у заключному концерті в Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії. Часу на те, щоб розкрити і музичний твір, і свою особистість, у номінаціях «А», «В», «С» виділено відповідно 10, 15 і 25 хвилин. 

Багато це чи мало, «чтобы все сказать и все начать сначала?» — напрошується запитання словами відомої пісні естрадного артиста Валерія Леонтьєва, яка триває ще менше часу, лише три хвилини…

«Це незабутньо, — почули ми від молодого, але вже визнаного піаніста, соліста Національної філармонії України, лауреата 17 міжнародних і кількох українських конкурсів та фестивалів Антонія Баришевського, котрий почав свою музичну кар’єру з 2-ї премії конкурсу пам’яті Горовиця 2005 року, теж зовсім юним. — Особливо, коли в чудовому залі, на якісному роялі, та ще й у супроводі симфонічного оркестру граєш уперше в житті».

Якщо відзнаки для переможців «Горовиць-дебюту» — дипломи та призи, участь у заключному концерті конкурсу, то у Молодшій групі нагороди солідніші й вагоміші. Лауреатами X Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця стануть музиканти, удостоєні шести премій. З них три перші передбачають золоту, срібну та бронзову медалі й відповідно 3000, 2000 та 1500 доларів, а грошові винагороди для відзначених IV — VI преміями —1000, 750 і 500 доларів.

Але і вимоги до конкурсного репертуару, який учасники Молодшої групи (віком від 9 до 15 років) виконуватимуть упродовж трьох турів, набагато складніші. У першому, 25-хвилинному, — прелюдія та фуга Баха, соната віденських класиків у повному обсязі, віртуозний етюд, твір українського автора; у другому — на твір з репертуару Горовиця, один або кілька творів композиторів періоду від романтизму до сучасності надається 25—30 хвилин; третій тур — це концерт для фортепіано з оркестром (I або II—III частини).

Непроста місія — з-поміж 83 юних учасників конкурсу виокремити найталановитіших і не помилитися у виборі переможців — у відомих у світі музикантів-педагогів, професорів по класу фортепіано в журі X Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця, яке очолює заслужений артист України Валерій Козлов з Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського. Найуважніше й найприскіпливіше слухатимуть піаністів-конкурсантів з 18 по 24 квітня у Великому залі Київського будинку вчених та Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії: Станіслав Почекін (Іспанія — Російська Федерація), Паола Вольпі (Італія), Валіда Расулова-Сук (США), Ельза Колодін (Німеччина), Паскаль Галле (Франція).

Ректор Київського інституту музики імені Р. М. Глієра, народний артист України Олександр Злотник вважає конкурс пам’яті Горовиця одним з найкращих у світі ще й за справедливістю оцінювання («немає своїх, чужих, є рівень таланту дитини»). А для українських учасників, батьки яких не мають грошей, щоб послати дітей на закордонні конкурси, — це найважливіша змога заявити про себе світові на Батьківщині, зазначив він.