На конгрес Telecom World у Бангкоку зібралися представники урядів, регуляторів та індустрії. Головна тема цьогорічного форуму – 5G, який обіцяє ще швидший інтернет і надшвидкий бездротовий доступ до світової павутини.

Коли стандарти зв’язку 5G будуть запроваджені, це може цілком змінити наш спосіб життя і роботи. Це призведе до засадничої зміни використання технологій.

Філіп Мецґер, гендиректор Швейцарського федерального бюро комунікацій: «Це принесе об'єднаний мережами світ. У ньому люди будуть спілкуватися між собою, а також із пристроями. Ми будемо використовувати різні рівні послуг, які входитимуть до спільної мережі. Люди вже не будуть замислюватися над інтернет-зв’язком, вони просто під’єднуватимуть до мережі всі пристрої, якими вони користуються».

5G перестає бути мрією і наближається до реальності. Розробники вже у передчутті успіху новинки.

Юфень Жу, фахівець з бездротових мереж: «5G безумовно матиме значно вищу швидкість. Деякі фахівці хочуть досягти швидкості, яку дають оптоволоконні кабелі. Ми повинні досягти 20 гігабітів у секунду для всіх користувачів».

Завдяки надвисокій швидкості інтернет речей може стати реальністю. До мережі одночасно зможуть приєднатися мільярди пристроїв. Однак є також і застереження.

Філіп Мецґер: «Ризики, звичайно, полягають в тому, що є багато невідомого у питанні технічної можливості під’єднання всіх цих з’єднаних між собою пристроїв і послуг. Є також ризики щодо окупності інвестицій. Ризики криються також у роботі додатків, аспектах кібер-безпеки, про яку ми повинні також подбати. Це все впливатиме на людські життя, що також ставить низку питань».

Тож, коли відбудеться революція 5G? Відповідає Хулінь Жао, генсек Міжнародного телекомунікаційного союзу: «Через рік або два роки ми зможемо представити остаточну пропозицію щодо стандартів 5G, яку повинні схвалити до 2019 року».

Коли всі стандарти будуть запроваджені, користувачі зможуть переходити на 5G у 2020-их роках. 

EURONEWS