Сьогодні комета ISON, відкрита минулого року, пройде на мінімальній відстані від Сонця. Експерти припускають, що це космічне тіло може стати найяскравішою кометою десятиліття і очікують надзвичайного видовища.

Однак чимало фахівців вважають, що ISON, відкритий російським та білоруським астрономами торік у вересні, може розпастися на уламки. Адже комета пройде від Сонця на відстані у 40 раз ближче за Меркурій.

«Якщо вона й справді розпадеться на уламки, то це краще для науковців, бо ми зможемо побачити, що там всередині комети і виявити її хімічний склад, що важливо. Це залишок, що зберігся від давньої сонячної системи, і ми й справді хочемо знати, які умови існували 4,5 мільярди років тому», – каже науковець з НАСА.

Поведінку комети важко передбачити. Деякі вчені вважають, що її 2-кілометрове ядро не витримає впливу гравітації Сонця та температури у майже 3 тисячі градусів. Інші припускають, що ядро комети вже зруйноване, однак уламки ще не розійшлися на достатню відстань, аби це стало помітним.

 Copyright © 2013 euronews