Обговорення питань, пов’язаних з імплементацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, з енергетичною безпекою та стабілізацією ситуації на Донбасі, — ці три теми стали наріжним каменем зустрічі у форматі ЄС — Україна — «Євразійська трійка», яка вчора відбулася у Мінську. Україна, Росія, Білорусь і Казахстан були представлені на рівні президентів. Європейську сторону представляли високий представник ЄС з питань безпеки і зовнішньої політики Кетрін Ештон, віце-президент Єврокомісії — комісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер і комісар з питань торгівлі Карл де Гухт.

Звичайно, головною інтригою став анонс особистих переговорів Петра Порошенка з російським колегою, яких уся європейська громадськість очікувала з неабияким інтересом і навіть пересторогою. Проте найцікавіше організатори форуму залишили на десерт.

Тож глава нашої держави розпочав робочий візит до столиці Білорусі із зустрічі з Кетрін Ештон, під час якої запевнив, що у вересні Україна  ратифікує Угоду про асоціацію з ЄС і одразу направить до Брюсселя відповідні ратифікаційні грамоти. І призначення парламентських виборів не стане перешкодою для ратифікації цього доленосного документа. А європейська сторона отримала гарантії проведення вільних, демократичних і прозорих парламентських виборів.

«Наша інтеграція до ЄС — це наш цивілізаційний вибір, який жодним чином не направлений проти когось. Навпаки, Угода позитивно вплине на відносини з усіма нашими сусідами, насамперед, в економічній сфері. Ми зацікавлені, щоб наші міжнародні партнери сприйняли наше рішення, — наголосив Петро Порошенко. — Для нас важливо, щоб наші сусіди усвідомили: підписання Угоди між Україною та ЄС не несе для них ризиків і втрат. Ми зацікавлені у взаємовигідних економічних відносинах з усіма сусідами і партнерами».

Значну частину зустрічі Петра Порошенка з Кетрін Ештон було присвячено ситуації на сході. Встановлення миру та імплементація всіх пунктів мирного плану є ключовою метою Петра Порошенка. Він поінформував Високого представника ЄС про загострення ситуації на Донбасі, про бойові дії, які ведуть найманці проти української армії та цивільного населення, а також про факт затримки 10 російських військовослужбовців на території України.

Також Петро Порошенко наголосив на необхідності звільнення всіх заручників, зокрема льотчиці Надії Савченко, яку утримують у російській в’язниці: «Ми апелюємо до всього світу з проханням підтримати Україну і сприяти тому, щоб Україна створила ефективну систему контролю над кордоном з РФ, аби унеможливити проникнення через кордон зброї, військової техніки і найманців. Тоді конфлікт буде вирішено протягом дуже короткого часу».

Перед консультаціями у форматі ЄС — Україна — «Євразійська трійка» президенти України та Білорусі провели зустріч у форматі «віч-на-віч». Глава української держави відзначив роль Білорусі в організації цього саміту, який є унікальний за своїм форматом, повідомляє прес-служба глави держави.

«Ключова позиція сьогодні — це мир на Донбасі, який припинить страждання людей», — наголосив Петро Порошенко. І врегулювання ситуації у Донецькій та Луганських областях сьогодні є важливішим за економічні та енергетичні питання. «Пріоритетом є мир», — переконаний Петро Порошенко.

За прямий діалог між президентами України і РФ для врегулювання ситуації на Донбасі виступає й Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, про що він особисто запевнив Петра Порошенка.

Саме ж засідання тривало досиь довго, не обмежившись самим лише конфліктом на сході. Але позицію нашої сторони було окреслено чітко: розгляд різних варіантів мирного врегулювання на Донбасі, від чого залежить мир на континенті, поглиблення інтеграційних процесів і, звичайно, повага до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн, зокрема України.

Коли верстався номер, робота у форматі ЄС — Україна — «Євразійська трійка» була ще в розпалі. Тож про результати зібрання і передусім результати особистої зустрічі Петра Порошенка з В. Путіним ми докладно розповімо у наступному номері газети. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»