«Зараз ніхто не прискорюватиме ухвалення змін до Конституції у другому читанні. Саме зараз ми маємо роз’яснити людям, що таке децентралізація. Кожен матиме змогу переконатися, що його не обдурюють, що децентралізація — це наближення влади до людей, передача значного фінансового ресурсу територіальним громадам», — такими словами Президент Петро Порошенко дав зрозуміти, що конституційні зміни мають відбутися до кінця цього року на виконання мінських домовленостей.

Під час інтерв’ю трьом національним телеканалам глава держави виокремив пункт про особливості місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей. За його словами, нинішня Конституція містить положення про можливість особливого статусу для окремих міст. Натомість новий проект Основного Закону цю статтю скасовує. «Більше немає у нас параду суверенітетів, окремих статусів. Замість цього в нас будуть особливості місцевого самоврядування для окремих районів Донецької і Луганської областей, які перебувають під окупацією», — пояснив він.

Події 31 серпня під Верховною Радою Петро Порошенко прокоментував словами: «Ми, навпаки, захистили місцеве самоврядування, а народ ці політикани намагалися обдурити. Їхня мета була — не Конституція, а дестабілізація ситуації в країні. Конституція — не питання коаліції, а питання всієї Верховної Ради і всього українського народу».

До речі, збереження коаліції він вважає інструментом збереження України. І заявляє, що наша держава має достатньо сил, аби зупинити агресора у разі повномасштабного наступу. «Якщо буде проведено фейкові вибори, якщо буде зірвано режим припинення вогню і буде організовано широкомасштабний наступ російських військ на українські території, це означатиме, що Росія відмовилася від тих зобов’язань, які вона взяла на себе, поставивши підпис російського президента під мінським процесом», — передає слова Президента його прес-служба.

Та навіть за умови проведення фейкових виборів на Донбасі Україна домовлятиметься з міжнародною коаліцією про розширення, поглиблення, продовження санкцій проти Росії.

Глава держави говорив про три варіанти розвитку подій: радикальний наступ Збройних сил, військове визволення територій і похід на Москву; зведення муру, здача частини територій (цей сценарій, за словами глави держави, можливий, але він «нікому й клаптика української землі не віддасть»). Але третій шлях — відновлення українського суверенітету, української влади на цих територіях, власне, суть мінських домовленостей, — глава держави вважає найприйнятнішим.