Президент Петро Порошенко провів зустріч із міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром і поінформував німецького дипломата про хід реалізації мирного плану з врегулювання ситуації на сході України. 

Зокрема про проголошення режиму припинення вогню у Луганській та Донецькій областях. На жаль, констатував Президент, фіксуються численні порушення режиму припинення вогню з протилежного боку, що призводить до поранень і загибелі наших вояків. Президент подякував Німеччині за підтримку висновків Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ про завершення першої фази Плану дій з візової лібералізації між Україною та ЄС. Він також звернувся з проханням допомогти у реалізації другої — імплементаційної фази для якнайшвидшого запровадження безвізового режиму з ЄС для українських громадян.

Сторони також обговорили необхідність запровадження нового безпекового формату, із дієвими гарантіями для України, повідомляє прес-служба Президента.

Петро Порошенко запропонував розпочати роботу над спільними українсько-німецькими проектами на сході України, спрямованими на відновлення економіки регіону та створення нових робочих місць.

Глава МЗС Німеччини схвально оцінив друге засідання Тристоронньої контактної групи у Донецьку і зазначив, що успіх став можливим завдяки роботі міністра закордонних справ Павла Клімкіна, другого Президента Леоніда Кучми, Посла Росії Михайла Зурабова та Спеціального представника чинного голови ОБСЄ Хайді Тальявіні.

«Розмова про те, за яких передумов могло б настати перемир’я, за яких передумов повстанці могли б скласти зброю і погодилися б на застосування розширеної спостережної місії ОБСЄ — сам по собі неабиякий крок уперед», — наголосив міністр.

Із Франком-Вальтером Штайнмайєром зустрівся також Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він також схвально відгукнувся про ухвалені Радою Європейського Союзу висновки щодо України і наголосив на важливості особистого внеску глави МЗС Німеччини у цей процес, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Обговорено й питання економічної ситуації в Україні, зокрема у контексті майбутнього створення зони вільної торгівлі з ЄС, а також ситуацію в галузі енергетичної безпеки. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»