Харківська податкова міліція виявила і припинила діяльність фірми, яка за рік роботи ухилилася від сплати податків на 10 мільйонів гривень.  Це правопорушення внесено до єдиного реєстру судових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 212 (ухилення від сплати податків) і частини 2 статті 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.

Як розповів в. о. начальника оперативного управління Головного управління Міндоходів  у Харківській області Дмитро Резніченко,  37-річний житель Харкова замаскував «центр мінімізації оподаткування» під п’ять фіктивних фірм. Узявши в помічники кур’єрів і бухгалтера, бізнесмен налагодив незаконну конвертацію коштів для реальних підприємств Дніпропетровської області. У 2014—2015 роках підприємець, надаючи фіктивні послуги (продаж насіння соняшнику та олії) реальним компаніям, формував штучний кредит. Отримані гроші переводили на банківські рахунки кур’єрів, які знімали готівку як фізичні особи і передавали клієнтам.

Тільки за рік  підприємливий бізнесмен конвертував близько 61 мільйона гривень. Імовірні втрати бюджету лише зі сплати ПДВ становлять принаймні 10 мільйонів  гривень.  Під час обшуків було виявлено та вилучено 17 печаток фіктивних підприємств, 2 штампи держустанов, чорновики записів, чекові книжки і  документацію.