«Якщо до вас прийдуть контролюючі органи, не давайте їм нічого, крім потиличника, — заявив представникам бізнес-середовища краю голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Чугунніков. — Я теж займався бізнесом і чудово розумію, що в умовах війни, стрибків долара, проблем із взаєморозрахунками і поверненням ПДВ, отже з вимиванням обігових коштів працювати вкрай складно. А якщо до цього додати ще й так званий корупційний податок, — узагалі нестерпно. Тому навіть про натяки  повідомляйте мене — корупційного податку в області не буде».

Справді, доки військові стоять за цілісність України, роботодавці краю — такі самі бійці економічного фронту: це завдяки їм бюджетники отримують зарплату, а пенсіонери — пенсії, ми можемо допомагати армії й плекати власних дітей та онуків. Тільки таке розуміння, на жаль, мають не  всі. Тому виконавча та представницька влада Рівненщини (голова обласної ради Михайло Кирилов у недалекому минулому теж бізнесмен) пропонують компроміс: вони прибирають корупційний податок і всіляко сприяють розвитку підприємництва, а бізнес — чесно й сповна сплачує податки.

«Ми чудово розуміємо, що таке втратити 20 відсотків ВВП за рік і господарювати в умовах війни. Тому не сподіваємося на державні інвестиції, — каже Михайло Кирилов. — Натомість інвестори з трильйонними статками стоять на кордоні, але не поспішають вкладати в Україну, бо для реального початку роботи тут потрібно ще 3—5 років ходінь кабінетами і чимало зусиль. А в Європі малий і середній бізнес — це та основа, яка дає 80 відсотків надходжень до бюджету. На форумі «Україна — Європа» в Польщі я говорив про переваги Рівненщини і пообіцяв, що корупційного податку тут з інвесторів не вимагатимуть. Тож делегація польських бізнесменів одразу прибула, щоб придивитися до нашого краю».

Влада та бізнес переконані: Україні як ковток свіжого повітря потрібна економічна децентралізація. І на це вже немає місяців — є лічені дні, щоб дати імпульс економіці, яку добряче підкосили останні події. Тож місцева влада просить бізнес триматися. І сподівається, що завдяки реальному, а не декларативному сприянню офіційного Києва ситуація зміниться на краще. І виробники розширять ринки збуту у Євросоюзі. Можливості є: приміром, 10 підприємств Рівненщини стали переможцями й лауреатами загальнодержавного конкурсу «100 кращих товарів України». Це переконливе свідчення високого економічного й інвестиційного потенціалу краю. До речі, вже понад 50% його експорту надходить у країни ЄС.