Степан ПАВЛЮК
для «Урядового кур’єра»

У штаб-квартирі міжнародної оборонно-масової і громадсько-патріотичної організації «Козацтво України» відбулися збори засновників громадської спілки «Об’єднане козацтво України». Мета заходу — перетворити досі розпорошену й ідейно не визначену козацьку спільноту на монолітну, потужну й цілеспрямовану громадську силу для сприяння крокам нової влади в досягненні позитивних змін в економічному та суспільно-політичному житті народу.

Ініціатори створення нової організації, яка на першому етапі об’єднала понад 30 провідних міжнародних та всеукраїнських козацьких організацій, інших громадських утворень, близьких за ідеологічними переконаннями, а також спортивних центрів, вбачають успіх розпочатої справи у тісній співпраці з органами нової влади на всіх рівнях. Учасники зборів звернулися з відповідними листами до керівництва країни. Вони переконані, що глибинне козацьке прагнення до високої духовності, справедливості, бажання працювати на своїй землі й готовність захищати її може бути сповна реалізоване за реального державного сприяння.

За всі роки незалежності, з проголошенням якої тільки й з’явилась можливість відродження козацької складової нашого суспільства, не було створено юридично-правового поля, в якому козаки могли б діяти справді продуктивно. Побоювання козацької некерованості і його волелюбних традицій, яке йде з часів російських імператорів, успадкували всі наступні правителі, радянські, пізніші недавні демократичні очільники, не кажучи вже про вчорашніх авторитарних.

Останні 5—7 років довели, що козацькі патріотичні зусилля за традиційними напрямками: вивчення історичної спадщини, відновлення культурних пам’яток, участь у церковних заходах, організація спортивних змагань, проведення козацьких свят у школах тощо не вирішують основного — забезпечення козацького впливу на владу і суспільство. Тому козаків немає у виконавчій владі і серед депутатів їх обмаль.

Щоб козацтво могло виявити свій потенціал сповна, потрібно зробити кілька визначальних кроків. Насамперед реформувати і наповнити новим, справді патріотичним змістом Координаційну раду з питань розвитку козацтва при Кабінеті Міністрів України, ввести до неї справді авторитетних керівників козацьких товариств.

Також ініціювати ухвалення закону про козацтво з урахуванням останніх подій у державі. І третє, без чого не можливий ніякий поступ, — зосередити кадрові, матеріальні, інформаційні ресурси засновників спілки в козацькому аналітично-експертному центрі в Києві, який би виконував роль оперативного штабу організаційної, технічної і правової допомоги членам Об’єднаного козацтва України і перебував у контакті з владними структурами.

У програмних пріоритетах ОКУ є нові напрямки, про які раніше не могло бути й мови. Це створення козацьких загонів і патрулів для охорони людей, кордонів, екологічної безпеки. Козаки вважають своїм завданням і відродження села в нашій аграрно-промисловій країні. Шлях до цього бачать у створенні козацьких господарств і виробництв, закріпленні випускників вишів у селах. Це серйозна програма, і вона до снаги козацтву, звичайно, за умови підтримки на державному рівні.

На зборах верховним отаманом нового козацького утворення обрано ідеолога сучасного козацького руху, знаного громадського політичного діяча, заслуженого економіста України Валентина Соколовського, який очолює міжнародну організацію «Козацтво України». Учасники зібрання ухвалили звернення до всіх козацьких товариств і громадських організацій щодо приєднання до «Об’єднаного козацтва України», перший з’їзд якого заплановано провести ще до президентських виборів. На ньому буде прийнято нових членів і всебічно обговорено діяльність організації за основними пріоритетними напрямками.