У Запорізькому обласному медичному центрі реабілітації репродуктивної функції людини воїнам, які прагнуть мати нащадків, перед відправленням у зону АТО забезпечують кріоконсервацію еякуляту.

— Рішення хлопців про консервацію своїх статевих клітин має важливі підстави, — стверджує головний лікар центру, доктор медичних наук Наталія Авраменко. — Участь у бойових діях — це величезний ризик. І не тільки тому, що людина може загинути. Нашим бійцям доводиться стикатися з різноманітними труднощами, часто вони переохолоджуються, переживають стреси, отримують різноманітні травми (не тільки фізичні, а й психологічні). І хоч усе вони витримують стійко, такі чинники негативно впливають на їхнє здоров’я. Тому консервація здорової сперми для них — реальний вихід, якщо у подальшому, після війни, вони хочуть мати здорових нащадків.

Про здоров’я нації та збереження нашого козацького роду на прес-конференції, яку зініціював корпункт «УК» в Запорізькій області, говорили й інші фахівці центру: сексолог Ірина Тихоновська, завідувач медико-генетичної консультації Оксана Кроль й ендокринолог Сергій Гриневич. І не тільки про здоров’я чоловіків. Йшлося про проблеми ранньої діагностики та профілактики онкопатологій молочної залози у жінок. Знову-таки з ініціативи нашого корпункту медики центру провели для жінок-журналістів регіону благодійне УЗД або мамографічне обстеження з профілактики раку молочної залози. Колеги власним прикладом закликали жінок краю не давати шансу цій летальній хворобі.

— Наші жінки дуже активні, тому дивно, що вони почасти байдуже ставляться до власного здоров’я, не звертають уваги на тривожні симптоми, що призводить до важких наслідків, — каже Наталія Авраменко. — Через засоби масової інформації ми намагаємося активно пропагувати профілактичні заходи.