ВИБІР. Без олії важко уявити українську кухню. І хоч у магазинах її продають більш ніж достатньо, вибрати справді якісну і головне — свіжу — все-таки важко, особливо якщо не знати маленьких нюансів, на які варто звертати увагу. Перш за все, для себе бажано з’ясувати, чого саме прагне душа і шлунок.

Звісно, є в Україні поціновувачі олії ріпакової, оливкової, горіхової, кукурудзяної тощо, проте найбільш популярною в наших господинь вважається соняшникова вітчизняного виробництва. Але й вона буває різною — найчастіше на полицях магазинів споживачі зустрічають рафіновану та нерафіновану. Рафінована має прозорий світло-золотавий колір. Її рекомендують використовувати для випікання та смаження, адже вона не пахне і не гірчить. Ця олія може зберігатись тривалий час, у ній не утворюється осад, на відміну від нерафінованої, яка темніша з яскраво вираженим смаком. 

Якщо господиня бажає, щоб олія не пінилась і не темніла при смаженні, а також у її складі не було важких металів, пестицидів і жирних кислот, краще купувати нейтралізовану.

Натомість дітям бажано готувати їжу на вимороженій олії. Також вона ідеально підходить для дієтичного меню. Такий продукт не втрачає свого кольору і не дає осаду навіть при 0 градусів, у той час як рафінована починає змінювати колір уже при 4 градусах тепла.

Якщо ж господиня знає, що відкрита пляшка з олією повільно витрачатиметься і зберігатиметься тривалий час, тоді краще спинитися на азотированій. Оскільки процес азотування продовжує терміни зберігання і не шкодить поживним речовинам і вітамінам. А бульбашки, які є своєрідним бар’єром для проникнення повітря в олію, не дають їй окислюватись.

Олія, яка відрізняється від інших своєю білизною, освітлена. Вона адаптована для смаження, адже її не лише висвітлили, а й очистили від домішок.

Нарешті дезодорована смакуватиме тим, хто не любить специфічного аромату олії, що з’являється при смаженні. Поціновувачам цього самого аромату, навпаки, сподобається недезодорована.

Насамкінець, перед тим як купувати якусь із наведених видів олій, варто взяти з полиці пляшку й уважно роздивитись її на світлі. Якщо є осад, це свідчить, що термін придатності олії вичерпано. Також бажано уважно вивчити маркування, щоб, бува, не купити продукт із вичерпаним терміном придатності.