Меморандум щодо реструктуризації валютних кредитів, який розробив Нацбанк України спільно із найбільшими фінансовими установами та об’єднаннями позичальників, вже підписали 12 комерційних банків. Саме в їхніх портфелях перебуває  до 90% кредитів фізосіб у іноземній валюті.

Є надія на те, що незабаром болючі питання валютних позичальників буде вирішено. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«У цьому питанні також активно працюємо з іншими банками. Меморандум обумовлює реструктуризацію заборгованості за кредитами в іноземній валюті, забезпеченими іпотекою, залишок за основною частиною яких на 1 січня 2015 року не перевищував 2,5 мільйона гривень, та переведення їх у гривню за курсом на день такої реструктуризації. За кредитом не має бути непогашеної заборгованості», — зазначила на спільному засіданні представників регулятора та фінансових установ голова НБУ Валерія Гонтарева.

За її словами, пропонується прощення 50% суми непогашеного кредиту щодо соціального житла та 25% — по інших видах.

Серед фінансових установ, які підписали такий меморандум, «Приватбанк», «Альфабанк», «Регіонбанк», «Платинумбанк». Є й два проблемних — «Надра» та «Дельтабанк». За словами голови ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Романа Шпека, може вийти так, що дві останні фінустанови з цього переліку просто випадуть, тож щодо них буде окрема розмова із Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Також відомо, що до цього меморандуму не приєдналися державні фінансові установи — «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк». Аналітики вважають: усе це відбувається через бюрократичні «збої», адже цим установам, акціонером яких є держава, яку представляє Міністерство фінансів, необхідно більше часу для узгодження нового документа.

Також керівники НАБУ наголосили, що вони узгоджують можливість підписання меморандуму ще з шістьома комерційними установами, які мають іноземний капітал — «ОТП Банк», «ПравексБанк», «Райффайзен Банк Аваль», «УкрСиббанк», «Укрсоцбанк» і «Універсал банк». Саме ці фінустанови можуть приєднатися до такого важливого документа за один-два місяці.

У цілому незалежні аналітики ринку дуже схвально оцінюють такий меморандум. Вони наголошують, що таким чином можна реструктурувати до 90% всіх проблемних валютних кредитів.