Міські комунальні служби з початку року вже реалізували енергозберігальних проектів на суму в 20 мільйонів гривень. І Запорізький міський голова Олександр Сін підтвердив, що робота з підвищення енергоефективності міського господарства триватиме. Зокрема завершується розробка Муніципального енергетичного плану Запоріжжя 2013–2015 років. Як зазначив міський голова, за останні п’ять років через збільшення тарифу на електроенергію оплата за освітлення міських вулиць зросла втричі. Торік вона становила понад п’ять мільйонів гривень.

— У КП «Водоканал» при зменшенні споживання електроенергії в два рази за останні 10 років витрати все одно збільшилися втричі. У концерну «Міські теплові мережі» плата за електроенергію за той самий період зросла більш ніж удвічі, — підкріпив свою думку цифрами Олександр Сін.

У рамках Муніципального енергетичного плану передбачена реалізація 9 інвестиційних проектів. Зокрема термомодернізація 412 будівель бюджетної сфери, 2500 житлових багатоповерхівок, модернізація теплових вводів 1336 будівель на базі індивідуальних теплопунктів, переведення опалення деяких будинків на гранульоване паливо, обладнання тепловими насосами та геліоколекторами тощо.

Втілити задумане лише за кошти місцевого та державного бюджетів нині неможливо. Тому по допомогу звернуться до міжнародних фінансових організацій. Кілька пілотних проектів, що входять до плану, міська рада збирається реалізувати вже найближчим часом. Один із них — переведення системи освітлення вулиць на світлодіодні світильники. В місті їх буде 180. Це дасть змогу економити приблизно 4 мільйони гривень щорічно. Вартість пілотного проекту — 2,7 мільйона гривень.

Нині, за даними міськвиконкому, система освітлення налічує майже 2 тисячі неробочих вуличних світильників. Більшість із них обладнані лампами, які мають високий рівень споживання електроенергії.