На екскурсійній карті Лебедина Сумської області з’явився оновлений історичний об’єкт, який неодмінно приверне увагу тих, кому цікава історія рідного краю. 

Йдеться про знамениту землянку командного пункту протитанкового артилерійського дивізіону майора Олександра Чапаєва — сина відомого командира у громадянську війну Василя Чапаєва. Саме бійці його підрозділу в лютому 1943-го одними з перших увійшли до міста, визволивши від фашистських загарбників.

Раніше тут була землянка, однак час невблаганно робив свою справу, й від об’єкта залишалися майже руїни. Ось тоді на сполох ударили місцеві ентузіасти на чолі з працівником міського управління праці та соціального захисту Олексієм Мартиненком. Разом з однодумцями вони взялися за ремонт і відновлення історичного об’єкта. Як розповів Лебединський міський голова Анатолій Троян, починання підтримала міська влада. До справи долучився колектив Лебединського лісгоспу — його директор Іван Гурін допоміг деревиною.

Сьогодні цю місцину не впізнати. Землянці повернули первісний вигляд, на вході — відповідна табличка, а поряд місце для відпочинку зі столиком і лавкою.

Неподалік, за якихось півтори сотні метрів, височіє ще одна військова пам’ятка — легендарна «Катюша». Її встановили ще в середині 1970-х років на знак пошанування подвигу бійців, які також брали участь у визволенні міста. Їхніми командирами були уславлені двічі Герой Радянського Союзу Василь Петров та Герой Радянського Союзу Іван Купін.

Тож відтепер восьмий кілометр автотраси Лебедин — Михайлівка, де розташовані землянка і «Катюша», набув особливого екскурсійного значення. До нього вже виявляють інтерес туристи й гості краю.