АНТИКОРУПЦІЯ

В рамках операції «Держкордон» на Волині  знову викрито масштабні махінації
з розмитненням автомобілів

Їх організаторами стали працівники однієї з брокерських фірм у селі Старовойтове Любомльського району. Саме тут автомобілі, які ввозили в Україну через міжнародний автоперехід «Ягодин», обзаводилися документами, що дозволяли істотно знизити платежі за легалізацію в нашій державі.

Як повідомила прес-служба Головного управління Міндоходів в області, за зібраними працівниками внутрішньої безпеки матеріалами слідчі управління фінансових розслідувань Міністерства доходів і зборів України зареєстрували кримінальне провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Вже встановлено, що працівники цієї брокерської компанії на вимогу підприємств-імпортерів або будь-яких інших перевізників виготовляли документи від імені офшорних компаній шляхом внесення інформації до інвойсів та інших документів, роздруковували їх і передавали на митний пост «Ягодин» Ягодинської митниці безпосередньо водіям, які ввозили автотранспортні засоби й кузови. Під час огляду в приміщенні виявлено запас чистих аркушів паперу з «офшорними» печатками та підписами. Зафіксовано зловживань на суму майже три мільйони гривень.

В області, через яку пролягає один з головних шляхів з Євросоюзу, скандали з махінаціями при реєстрації ввезених з-за кордону автомобілів виникають періодично. Чи не найгучнішим став так званий «волинський автоклондайк» 1998 року. Тоді його фігурантами були 18 осіб, які на території Рівненської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської областей організовано й методично займалися незаконним розмитненням автомобілів. Серед підсудних опинилися адвокат, суддя, чотири посадовці Хмельницького міського управління юстиції та один із заступників начальника Івано-Франківського МРЕВ.

П’ять років тому в кримінальній справі, порушеній щодо колишнього начальника Камінь-Каширського МРЕВ ВДАІ та інспектора цього самого підрозділу, котрі сприяли незаконній постановці на облік престижних іномарок, фігурувала сума 2,78 мільйона гривень. Як вважали слідчі, саме стільки не отримав бюджет у вигляді обов’язкових платежів. Завдано збитків бюджету на понад мільйон гривень і колишнім начальником Любомльського МРЕВ. Чотири кримінальні справи було відкрито щодо посадових осіб Луцького МРЕВ, які незаконно зареєстрували понад сотню автомобілів. Збитки держави від цього тоді становили 5,5 мільйона гривень.

Працівники СБУ, які стоять на охороні економічних інтересів держави, за роки незалежності вже викрили десятки фактів незаконних розмитнення і реєстрації автомобілів. Але любителів швидких і великих грошей, які можна легко заробити на автоаферах, це не зупиняє. Та не дарма в народі кажуть: «Скільки б шнурок не вився — кінець йому таки буде!..»