У Вільнюсі головною подією стала урочиста хода за участю військових оркестрів. Литовська РСР – першою з республік вийшла з Радянського Союзу. Тоді навколо ідеї самостійності згуртувався весь тримільйонний народ. 14 героїв віддали за свободу життя.

«Нам потрібна така ж єдність сьогодні, як і чверть століття тому. Коли гуркіт гармат лунає з того ж самого напрямку. Коли зброєю душать голос свободи», – заявила на урочистому засіданні сейму президент Литви Даля Ґрібаускайте.

Після неї слово взяв перший глава держави Вітаутас Ландсбергіс. 11 березня 1990 року саме під його головуванням Верховна рада республіки відновила незалежність, втрачену 1940 року.

«Якщо агресія навіжених людей незупинна, і імперія повертає свої колишні колонії, то наша успішна історія може стати тимчасовою і перетворитися на попіл. Налякані європейські друзі порадять не опиратися нападнику, так само як, можливо, вони скажуть, що є речі важливіші за свободу і справедливість», – заявив Вітаутас Ландсбергіс.

Занепокоєні агресією Кремля проти України балтійські держави розміщують на своїй території додаткові військові підрозділи НАТО. Зокрема, до Латвії прибули 750 американських танків і бронемашин, а також три тисячі вояків терміном на 90 днів. 

Copyright © 2015 euronews