На Луганщині відкрито 33 кримінальних провадження за фактами підробки пенсійних документів.

Мікроавтобус, переповнений «мандрівниками», котрі не лише зайняли всі крісла, а й стояли в проході поміж сидіннями, луганські прикордонники разом із співробітниками СБУ затримали о четвертій годині ранку (практично в кущах) поблизу державного кордону з Росією. Транспорт?ний засіб на свій страх і ризик рухався не трасою, аби проскочити непоміченим. Серед людей, які таємно подорожували під покровом ночі, знайшовся чоловік, який цілеспрямовано через територію Росії в'їхав на підконтрольну уряду України територію Луганщини заради того, щоб оформити заочно пенсії для майже сотні «клієнтів». У нього при собі був стос копій документів пенсіонерів, які нібито попросили про послугу в оформленні пенсії.

І такий мастак у сфері «пенсійного туризму» далеко не перший, що потрапив у поле зору працівників правоохоронних органів.

Як повідомляє прес-служба управління СБУ в Луганській області, встановлено, що група ділків у Луганську організувала надання «пенсійних послуг» усім бажаючим. Організацію переоформлення пенсій на контрольованій Україною території без присутності «клієнта» вони оцінювали в 1,5 тисячі гривень. Далі налагоджували зв'язки із нечистими на руку чиновниками соціальних установ на підконтрольній уряду території області. Зокрема, службовці управління Пенсійного фонду та управління праці й соціального захисту Марківського району за матеріальну винагороду 200 гривень забезпечували переоформлення пенсій та соцвиплат особам, які начебто переселилися на Марківщину з підконтрольної терористам території та отримали статус переселенців.

За попередніми підрахунками, у листопаді-грудні 2014 року група безпідставно оформила пенсії та виплати понад трьом тисячам жителям окупованих територій, що обійшлося державному бюджету України у понад 9 мільйонів гривень.

За матеріалами СБУ органи внутрішніх справ відкрили кримінальне провадження. Проведено обшуки, під час яких виявлено документальні підтвердження протиправної діяльності. Правоохоронці з’ясовують коло осіб, причетних до кримінальної схеми. Крім того, їм доведеться відповісти на запитання: чи насправді отримувачами вип?лат, оформлених чиновниками, були реальні пенсіонери, що залишились на окупованій території? Чи то були «мертві душі», замість яких поповнювали свій статок корумповані чиновники чи бойовики?

За повідомленням відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Луганській області, відкрито вже понад 30 кримінальних проваджень за фактами підробки пенсійних документів. Чи не тому лідери самопроголошеної республіки поспішили зробити заяву про те, що виявлятимуть тих пенсіонерів, які оформили отримання пенсії на підконтрольній Україні території, і позбавлятимуть їх пенсій в «ЛНР»? Як кажуть, хто порося вкрав, у того й у вухах пищить.