Інтелігенція Львова вимагає від центральної влади проводити зважену культурну і мовну політику і не допустити дискредитації людей за мовною або територіальною ознакою.

Про це йдеться у зверненні до Верховної Ради та уряду, яку підписали відомі громадські діячі, вчені, письменники та журналісти Львова, в тому числі син головнокомандувача УПА Юрій Шухевич, професор Іван Вакарчук, письменники Ігор Калинців і Роман Іваничук, дисидент і проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, культуролог Тарас Возняк, проректор Львівського національного університету імені Івана Франка Звенислава Калинець, журналіст Антон Борковський, повідомляють fakty.ictv.ua.

«Ми вимагаємо від Верховної Ради, новопризначених членів уряду і в. о. президента України проводити зважену культурну і мовну політику. Тисячі жителів сходу і півдня України дезорієнтовані і не розуміють, що відбувається, оскільки чують тільки московську пропаганду. Ми маємо шанс побудувати нову, чесну і справедливу Україну і зберегти її територіальну цілісність. Але ми не повинні нав'язувати донеччанам або кримчанам галицький спосіб життя. На Майдані пліч-о-пліч з українцями стояли росіяни, поляки, білоруси, вірмени, євреї, грузини, татари та інші. Всіх їх єднала щира любов до України і ненависть до тиранії. І за це вони заплатили страшну ціну – ціну власної крові», – йдеться у зверненні.

Його автори вказують, що потрібно «поважати культурні і мовні потреби мешканців сходу та півдня, щоб вони не відчували себе чужими в Україні». «Ми повинні продемонструвати принципово нову якість України, яка не буде штучно ділити своїх громадян на різні сорти. І ми закликаємо не дозволити політичним маргіналам спекулювати на крові і намагатися знищити територіальну цілісність нашої держави», – йдеться в документі.