Ейлін Лі заповнює шприц фізіологічним розчином, що містить мікроскопічні стрижні з діоксиду кремнію. Це – новий метод боротьби проти різних захворювань – від раку до Еболи – у людському організмі.

Девід Муні, професор біоінженерії з Гарварду, каже: людська імунна система – найефективніша зброя на планеті проти будь-якої хвороби, проте іноді вона потребує своєрідної активізації. Саме для цієї мети й служать згадані стрижні.

«Їх можна вводити за допомогою шприца, оскільки вони – зовсім крихітні. В організмі вони перебувають у соляному розчині, а після того, як соляний розчин всмокчеться у навколишні тканини, ці часточки зіштовхуватимуться одна з одною і утворюватимуть тривимірну структуру», – каже Девід Муні.

Ця тривимірна структура – мінілабораторія, яка утворюється всередині організму.

Спершу ця мінілабораторія відіграє роль лапки, яка змушує молекули лікувального розчину, імплантовані в нанопори, встановлені на стрижнях, активізувати імунні клітини.

Ейлін Лі каже: це працює приблизно так само, як сир у лапці для мишей.

«Ми використовуємо ці нанопори як активізуючий фактор, що приносить мільйони і мільйони імунних клітин до цієї локальної тривимірної структури. Ці клітини осідають у порах, які утворюються між мікрочасточками, і є здатними програмувати їхню роботу», – розповідає Ейлін Лі.

У цей момент міні-лабораторія перетворюється на фабрику, де клітини (зокрема, так звані дендритні клітини, – типові імунні клітини організму) використовуються як знаряддя спостереження з метою виявлення загрози для організму та підготовки його імунної відповіді на неї.

Звісно, потрібні ще роки успішних досліджень з тваринами, аби можна було застосовувати цю методику для людей. Проте, на думку вчених, ці міні-лабораторії стануть потужною зброєю у боротьбі проти раку та інфекційних захворювань. 

Copyright © 2015 euronews