На заучок Оля Мартиневич не схожа: красуня, веселунка й цілком сучасна дівчина із сучасним мисленням іОля ще й чудово грає  на фортепіано. Фото надане автором поглядами та багатьма обдарованнями. Така вона, найкраща випускниця Львова нинішнього року та лінгвістичної гімназії, яка набрала рекордно високі результати — по 200 балів з української мови та літератури, історії України та англійської мови на ЗНО.

Успіх не звалився вчорашній школярці як сніг посеред літа на голову. Сподівалася, що отримає 200 балів з української та англійської мов, адже Львівська лінгвістична гімназія давала міцні знання з іноземної, де, крім англійської, вивчають німецьку та третю на вибір — Оля обрала французьку. Зате трішки хвилювалася за результат з історії, тож до тестування з цього предмета готувалася особливо ретельно. Напевне, тому так раділа отриманим 200 балам з історії. І за цей результат, каже, дуже вдячна шкільній вчительці Ользі Леонідівні Ткач. Втім, головним вчителем для Олі була і є мама Лілія Федорівна, вчителька за фахом.

Тож і любов до читання в дівчинки змалечку, пригадує мама пані Лілія, читати навчилась, коли ще й трьох років не мала, чим маля, яке читало вивіски на магазинах, просто шокувало перехожих.

Мама вміло скеровувала доньчині таланти і займалася її розвитком, вихованням естетичних смаків. У неповних три рочки привела енергійну, пластичну й непосидючу донечку до хореографічної школи. І малу зачарував світ і мова танцю. Ой, пригадує, як важко давалося їй кожне па, як втомлювалася на репетиціях, але жодного разу не виникло бажання покинути заняття. Балет був не просто її захопленням, а й мрією стати професійною балериною. Тож і темою сімейних дискусій, яку професію обрати — батьки бачили її юристом, бо це вже у них родинне — батько й брат адвокати. І їй подобається ця професія.

Але захоплення балетом не стало на заваді ані навчанню у школі, ані у виборі професії. Подала документи на юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, у Національний університет «Києво-Могилянська академія» та у Львівський національний університет імені Івана Франка. Рекордно високі результати ЗНО дадуть змогу юній львів’янці бути на найвищій сходинці у рейтингу вступників. А ось чи готова поміняти Львів на столицю, як і на навчання за кордоном, ще не визначилася. Має, каже, трохи менш як два тижні, щоб зробити вибір. Хоч не думає залишати балет: цього року закінчила одночасно із загальноосвітньою школою й Львівську державну хореографічну. Мріє станцювати «Кармен». Коли з’являється вільна хвилина, сідає за фортепіано.

Однокласники дивуються, як їй вдається все це поєднувати. Зізнається, це мама навчила її цінувати, а не марнувати час. Така самоорганізація, впевнена, конче потрібна, бо досконало підготуватися до ЗНО, як це намагається більшість ровесників, за рік-два неможливо. Потрібна міцна база — ∂рунтовні знання. Підготуватись до тестів, репетитори, звісно, допоможуть, але міцних знань у такий спосіб не здобудеш. З ними, як на мінному полі, — ні кроку ліворуч, ні праворуч.

Тепер, коли напруга останнього шкільного року —тести, репетитори, школа — залишились у минулому, відпочиваючи у бабусі у Дубні, з книжкою не розлучається. За шкільною звичкою, хоч того ніхто й не вимагає, зізнається, склала собі довгий список художньої літератури, яку хоче прочитати за літо. Цим не перестає дивувати ровесників, які воліють зависати у соцмережах. Вона, звісно, теж туди заглядає, але має почуття міри, слухає музику: популярну американську, а «Океан Ельзи» у цьому списку — поза конкуренцією.