АКЦІЯ. Поштовий знак під назвою «Кожній дитині життя без обмежень» презентовано в стінах Головпоштамту столиці напередодні Дня захисту дітей.

Масштабна акція, розпочата віце-прем’єр-міністром Олександром Вілкулом та головою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо, мала на меті привернути увагу суспільства до важливості захисту прав дітей з особливими потребами. Тож старт їй дали о десятій годині біля Головпоштамтів усіх обласних центрів нашої країни самі ж діти! Взявши в руки крейду, вони з неабияким запалом спробували зобразити на асфальті, використовуючи весь свій мистецький хист, жовте сонце, блакитне небо, рожеві квіточки. Дехто малював батьків, свій будинок, домашніх улюбленців, нашу Україну. В такий спосіб під час малювального флеш-мобу вони донесли посил: «Ми всі рівні!»

До слова, у всеукраїнській акції взяли участь майже 3 тисячі дітей. Зокрема біля столичного Головпоштамту «трудилися» щонайбільше 500 дітлахів.

Тим часом, поки віце-прем’єр ознайомлювався надворі з тим, як діти з особливими потребами бачать своє майбутнє, в приміщенні Головпоштамту його працівники та запрошені на захід мали час роздивитися дві нововидрукувані марки.

На одній із них зображено хлопця з червоною трояндою в руці. Він, ставши навколішки, дарує квітку дівчині в інвалідному візку. Над парою майорить яскравими барвами веселка. На другій марці трійка дітлахів в інвалідних візках тримають у руках кульки і сміються на всі зуби.

Ця дитина може зробити для суспільства ще дуже багато корисних справ. Фото Володимира ЗAЇКИ

Малюнки створили переможці спеціального конкурсу, організованого Національною асамблеєю інвалідів України, Юлія Задорожня та Євген Белобрагін. А примірників таких марок надруковано 100 тисяч.

Уже по завершенні урочистої церемонії погашення унікальної поштової марки Олександр Вілкул заявив: «Ми маємо розвивати таланти дітей, незалежно від їхніх фізичних можливостей. Кожна дитина — майбутнє України. І суспільство має не обмежувати, а створювати можливості для її розвитку. В Україні це реалізовується через спеціальні освітні програми, культурні проекти. Саме цьому і присвячено акцію».

А голова представництва Дитячого фонду ООН повідомила, що цього тижня ЮНІСЕФ представив новий щорічний звіт «Становище дітей у світі-2013». І присвятив його проблемам дітей з особливими потребами. «Головною умовою для забезпечення виживання і розвитку дітей з інвалідністю є надання їм доступу до відповідних послуг, можливість зростати в родині і навчатися у школі за місцем проживання, — зазначила Юкіе Мокуо. — Думки не про дитину, а про її інвалідність відбирають у суспільства все, що ця дитина може йому дати! Втрати таких дітей — це втрати суспільства; їх виграш — виграш всього суспільства!»

До слова, своє майбутнє діти бачать у світлих тонах. Однак хмари, вкривши синє небо, ці малюнки зможуть змити краплями дощу за якихось 5—10 хвилин. А мрія залишиться.