НА ЧАСІ

Міністр освіти і науки розповів про підготовку до проведення зовнішнього незалежного оцінювання 

Цього року для участі у ЗНО зареєструвалося 322,5 тисячі осіб, близько 25% з яких  випускники минулих років, які хочуть покращити свої результати з певних предметів. Про це повідомив профільний міністр Дмитро Табачник під час урядового брифінгу. За його словами, цього року дещо змінився рейтинг предметів, обраних абітурієнтами. «Вперше за всі роки проведення ЗНО трапилась, на мою думку, дуже цікава зміна. За популярністю вперше на друге місце з 2008 року вийшла математика, обігнавши гуманітарні предмети. Звичайно, найбільша кількість бажаючих пройти тестування з української мови та літератури. На другому місці, майже 200 тисяч, — математика», — зазначив Дмитро Табачник.

Він також поінформував, що цього року абітурієнти мають можливість замовляти зошити з тестами не лише українською мовою, а й мовами національних меншин. Загальна кількість осіб, які виявили бажання складати тести однією з цих мов, становить близько 20%. Лідирує серед них  російська. Наприклад, бажання скласти російською мовою історію України виявило 29 874 абітурієнти (15% від загальної кількості зареєстрованих), математику — 38 687 осіб (20%), біологію — 18 504 абітурієнти (16%).    

При цьому міністр розповів про деякі абсурдні випадки під час замовлення абітурієнтами перекладу тестів на мови нацменшин. «Траплялися випадки, коли абітурієнт переклад одного тесту замовляв, наприклад, кримськотатарською мовою, другого — угорською, третього — польською. На запитання «навіщо?» він відповідав, що хоче перевірити рівень своїх знань з цих мов. Ще один абітурієнт із Києва обрав кримськотатарську мову для складання тесту з математики, фізики та хімії. Проте, він розповів, що вступати не збирається, а його вибір зумовлений тим, що хоче надати моральну підтримку кримськотатарській спільноті», — повідомив Дмитро Табачник.

У цьому контексті він зазначив, що для уникнення подібних випадків у майбутньому потрібно законодавчо закріпити всі нюанси проведення ЗНО іншими мовами, адже процедура перекладу  недешева. Міністр озвучив варіант, коли абітурієнтам дозволятимуть складати тести мовою нацменшин лише у тому разі, якщо вони вивчали цю мову у школі. 

Дмитро Табачник також застеріг учасників ЗНО від типових помилок, що подекуди виникають під час тестування. Зокрема, абітурієнти іноді приносять фотографії, приміром, восьмирічної давнини, що викликає в інструкторів певні запитання. Також абітурієнти часто забувають паспорти та інші важливі документи.  

Окрему увагу під час брифінгу міністр приділив ходу реалізації нових ініціатив Президента щодо роботи з обдарованими дітьми. «Нині ми плануємо проведення в Україні для школярів і студентів близько 400 інтелектуальних турнірів, олімпіад, змагань. Уперше за останні два роки частина з них проводиться з великими корпораціями», — зазначив Дмитро Табачник.

За його словами, в інтелектуальних змаганнях різних рівнів за рік беруть участь близько 3 мільйонів 200 тисяч школярів. «Наймасовіші серед них — всеукраїнські олімпіади, яких нині налічується 21. У тому числі, за останні роки запроваджено низку нових олімпіад: з астрономії, екології, інформаційних технологій, іспанської та російської мов і літератури, фізкультури та спорту, а також Інтернет-олімпіада», — повідомив міністр.

Пропонується створити всеукраїнський банк інтелектуальних досягнень школярів, який стане базою для відбору претендентів для участі в президентській програмі «Інтелектуальне майбутнє України». Також улітку цього року для талановитих і обдарованих дітей буде організовано 15 всеукраїнських літніх шкіл на базі кращих наукових центрів України із залученням відомих науковців з науково-технічної, фізико-математичної, астрономічної, філологічної, історико-культурологічної, історико-краєзнавчої, фольклорно-етнографічної, робототехнічної та інших шкіл. Крім того, МОН планує організувати дві міжнародні наукові літні школи для школярів: з фізики, на базі Європейської організації ядерних досліджень (CERN, Швейцарія), та з біохімії, на базі Експериментальної лабораторії для молоді XLAB Геттінгенського університету (Німеччина).