Алгоритм дій щодо запобігання та виявлення корупції в Україні змінюється, і влада сподівається на їх ефективність. Ці зміни буде зроблено зокрема  завдяки проведеним консультаціям з експертами ЄС та міжнародної організації «Група держав проти корупції» (GRECO). Планується забезпечити обов’язкову наявність підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції в органах виконавчої влади, підприємствах, установах та організаціях, що належать до сфери їх управління, в межах загальної чисельності відповідних державних органів. Рекомендується утворити відповідні підрозділи в органах місцевого самоврядування. Так міністр юстиції Олена Лукаш прокоментувала розроблену очолюваним нею відомством урядову постанову «Питання запобігання та виявлення корупції», схвалену на останньому засіданні уряду. 

Постанова містить також положення, спрямовані на узгоджене та ефективне функціонування антикорупційної системи. Ідеться про приведення низки постанов уряду у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики», повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Зміни стосуються зокрема запровадження антикорупційної експертизи нормативно-правових актів органів виконавчої влади під час здійснення їх державної реєстрації; доповнення переліку документів, що зберігаються в особових справах службовців; копії довідки про раніше проведену спеціальну перевірку; переліку органів, які надають інформацію; обсягу інформації для підготовки щорічного звіту про результати проведення заходів щодо запобігання і протидії корупції. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»