Хоча нараду в Клубі Кабінету Міністрів і було присвячено питанням диверсифікації ринків збуту та джерел постачання промислової продукції, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважав за потрібне відкрити захід словами про «чорне небо» над Донбасом. Він заявив, що відповідальних за теракт проти малайзійського авіалайнера «Боїнг-777» повинен судити Міжнародний трибунал в Гаазі. «Жахлива трагедія вносить корективи в наше життя. Росіяни догралися. Це міжнародний злочин, за який у Гаазі потрібно сидіти під міжнародним трибуналом. Там місця багато — можна розмістити всіх», — задав тон заходу Прем’єр.

Уже потім він попередив близько 30 керівників найважливіших для розвитку нашої держави підприємств, що українські виробники мають бути готові до повного обмеження торгівлі з Росією у двосторонньому форматі. Тобто вони можуть зазнати збитків від зменшення експорту обсягом майже 5 мільярдів доларів. У ситуації, коли західні країни запроваджують санкції проти Росії та обмеження у двосторонній торгівлі, зазнаючи збитків для своїх країн, українська сторона просто не має права працювати з російськими ринками збуту. «Я усвідомлюю всі економічні наслідки. І ви усвідомлюєте їх. Але я так само розумію, що Росія — це не єдиний ринок у світі, на який повинна надходити українська продукція. Тому уряд повинен зробити все для того, аби в короткостроковій перспективі ми диверсифікували ринки збуту», — пояснив глава уряду.

Понад те — багато українських компаній уже мають успіх на інших ринках, і їм вдається заробляти.

Неприйнятна ситуація, коли, перебуваючи де-факто в стані війни з Росією, українські виробники звертатимуться до представників цієї країни із проханням придбати бодай на мільйон української продукції. «Газ перекрили, ціну поставили 500 доларів, при цьому усвідомлюючи, що кожен з вас страждає, включно з усією країною. Торговельне ембарго введено на всю продукцію, на яку можна і не можна було вводити. Залишили тільки те, без чого вони обійтися не можуть», — резюмував глава уряду.

Додає гостроти ситуації ще й факт відсутності на ринку нашої країни іноземних інвесторів, які, за зрозумілих причин, відмовляються вкладати свої кошти (навіть на території США Росія через своїх лобістів почала воювати, тобто намагається витіснити український експорт). Одначе вихід із цієї ситуації є: нашим підприємцям слід до кінця року переорієнтуватися на внутрішній та на інші зовнішні ринки. «Дуже складно залучити іноземних інвесторів, маючи російських бандитів на території України, які збивають літаки. Ми повинні жити в реальному світі, а світ став іншим, — наголосив Прем’єр. — До кінця року наше головне завдання — не думати, як вирости, а зробити все можливе, щоб не впасти, просто втриматися на плаву. За моїми передчуттями, роком зростання стане 2016-й. За цей період потрібно встигнути переорієнтуватися на внутрішній і зовнішні ринки».

Під час заходу йшлося і про потребу запровадити спеціальні рахунки з ПДВ. Цей крок допоможе ліквідувати так звані податкові ями в Україні. «Не знаю, порадувати вас чи ні, однак у нас іншого варіанта, окрім введення спецрахунків з ПДВ, не існує. Тоді це буде і надходження, і відшкодування ПДВ, — означив позицію Арсеній Яценюк. — ПДВ не відшкодовують тільки тому, що в Україні війна. Ми просто не одержали з Донецька і Луганська мільярд гривень. Натомість туди відправили все».

Нарада щодо диверсифікації ринків збуту та джерел постачання промислової продукції відбулася за участі профільних міністрів. Їм Арсеній Яценюк дав низку доручень. Зокрема — створити в потрібних для нас країнах офіси торговельних представників України на кшталт USTR у США. Також Прем’єру потрібні чіткі дані про дзеркальну експортну статистику України у США, Європі й Китаї.

Він ще раз попросив виробників воювати за свої інтереси, а для представників, зокрема металургійної та хімічної галузей, анонсував засідання з профільним міністром із газових питань. Адже лишень цукроваріння потребує цього року 500 мільйонів кубометрів блакитного палива. Попрощався із присутніми Прем’єр словами: «Думайте, ми повинні жити в реальному світі».