Колишніх політиків не буває. Їхніми знаннями й досвідом користуються наступники, з плином часу поради стають мудрішими, а вчинки — розважливішими. Багато колишніх лідерів держав увійшли до Ради Міжнародного центру Нізамі Гянджеві, однієї із найвпливовіших незалежних міжнародних організацій Азербайджану.

Саме з ними й зустрівся Президент Петро Порошенко. Серед них президент Республіки Молдова (1997—2000) Петро Лучинський, президент Латвії (2007—2011) Валдис Затлерз, президенти України Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, радник ООН з питань посередництва у розв’язанні конфліктів Антьє Герберг, виконавчий секретар центру Гянджаві Ровшан Мурадов.

Петро Порошенко подякував президентам за їхній візит і наголосив на важливості для всього світу солідарності та єдності з Україною в її боротьбі з агресором. «Україна робить усе можливе, щоб досягти миру, і веде боротьбу за свободу і демократію цілої Європи, беручи на себе левову частку удару агресора, — цитує слова глави держави його прес-служба. — Якщо ми хочемо зупинити агресора, нам потрібна підтримка миротворчої місії під егідою ООН».

Учасники зібрання обмінялися думками про вірогідні шляхи мирного врегулювання ситуації на Донбасі із залученням широкого досвіду й можливостей всіх міжнародних організацій та інституцій.

«Ніхто в Європі не визнає анексії Криму, а конфлікт на Донбасі — війна Росії проти України. Я також бачу вихід із ситуації лише через залучення міжнародної миротворчої місії, — підтримав позицію Петра Порошенка Валдис Затлерз, а щодо впливу на Росію зауважив: — Напередодні санкцій наша країна боялася, що вони також негативно позначаться на нашій економіці. Але після того як санкції було запроваджено, наші люди зрозуміли, що нам потрібен мир у Європі. І ціна цього миру — санкції».

Президенти також дійшли згоди, що санкції проти країни-агресора — перший і справжній іспит на відданість цінностям свободи й демократії і що їх в умовах відсутності прогресу в деескалації на сході України та визволенні Криму має бути продовжено та посилено.

За ініціативи Міжнародного центру Нізамі Гянджеві у квітні відбудеться масштабний міжнародний саміт, де однією з головних тем буде обговорення можливості залучення міжнародної миротворчої місії для врегулювання ситуації на Донбасі.