Вітчизняне зовнішньополітичне відомство вітає схвалення Постійною Радою ОБСЄ рішення щодо продовження мандата Спеціальної моніторингової місії в Україні до 31 березня 2016 року, що стало результатом звернення уряду України. Рішенням також передбачено можливість збільшення кількості спостерігачів з 500 до 1000 осіб. Мандат СММ ОБСЄ поширюється на всю територію України, зокрема Автономну Республіку Крим та м. Севастополь. Про це йдеться у спеціальному коментарі МЗС.  Відповідно до комплексу заходів з виконання мінських домовленостей, на місію ОБСЄ покладено важливі завдання зі спостереження та верифікації припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей, відведення важких озброєнь для створення зони безпеки, а також виведення з території України всіх іноземних озброєних формувань, військової техніки та найманців.

МЗС підтримує розширення СММ та посилення її технічних можливостей, зокрема застосування супутників, безпілотних літальних апаратів, радіолокаційних систем тощо задля забезпечення ефективного моніторингу виконання мінських домовленостей, який на сьогодні неможливо здійснити у повному обсязі з огляду на саботування так званими ЛНР і ДНР роботи місії на Донбасі. У документі висловлено жаль з приводу блокування Росією проекту декларації Постійної Ради ОБСЄ стосовно ухвалення згаданого рішення, де містилися політичні сигнали до сприяння подальшій діяльності СММ у контексті виконання завдань, визначених мінськими угодами.

У ході переговорного процесу делегація України наполягала на включенні до тексту декларації чіткого посилання на необхідність повного виконання всіма підписантами мінських домовленостей — Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Меморандуму від 19 вересня 2014 року та Комплексу заходів з імплементації мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, які становлять основу мирного врегулювання ситуації на сході України. Україна завжди відповідально ставиться до виконання своїх зобов’язань і віддана повній імплементації мінських домовленостей.

Позицію України про необхідність відображення у проекті декларації неухильного дотримання всіма сторонами мінських домовленостей підтримала більшість делегацій, крім РФ, що й завадило досягненню консенсусу в межах організації.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»