В Угорщині один за одним спалахують скандали довкола інвестиційних фірм.

Вже третя компанія призупинила діяльність. Центробанк Угорщини тимчасово забрав ліцензію в Quaestor, заявивши, що там ледь не втричі перевищили допустимий обсяг випуску облігацій. Тільки ця компанія випустила паперів на півмільярда євро. Тепер цих грошей немає. Люди не ймуть віри повернути бодай щось.

Першою розпалася компанія Buda-Cash. Наприкінці лютого з’ясувалося, що 15-20 тисяч клієнтів можуть не отримати свої 330 мільйонів євро загалом.

Центробанк Угорщини має підозри, що тут десятиріччями приховували махінації.

Регулятор також забрав ліцензію в меншої інвестиційної фірми Hungária Értékpapír. Тут може йтися про 20 мільйонів євро, якими ця структура розпоряджалася не ставивши до відома клієнтів.

І це – тільки три компанії з-поміж набагато більшої кількості тих, що працюють в Угорщині, визнають в Центробанку країни.

Іштван Біндер, речник Центробанку Угорщини:

«Справа в тому, що кілька брокерських компанії могли щось робити, це фактично з’ясувалося. Це ще й тому, що після справи Buda-Cash Національний банк Угорщини миттєво зрозумів: навіть якщо на той момент йшлося про маленьку частину ринку, але перевірити слід всіх. Тому ми вирішили почати низку розслідувань і перевірок стосовно інших».

Андреа Хаягош, кореспондент euronews:

«Саме ця компанія, Buda-Cash, була першою. Відтоді посипалися і інші брокерські фірми. Питання в тому, як таке взагалі могло статися і чи можливо, що інші могли робити те саме».

Навіть якщо інші компанії не порушували правил і працювали чесно, налякані гучними скандалами довкола недобросовісних брокерів вкладники можуть в паніці кинутися забирати гроші.

Андраш Міхаловіч, економічних журналіст:

«Наслідки можуть бути дуже серйозними. Фактично, угорські інвестори, яких небагато, можуть втратити довіру до брокерських компаній. І не важливо, чи то йдеться про маленьку незалежну фірму, чи про велику компанію, за якою стоїть ще більший міжнародний банк».

Національний банк Угорщини намагається не допустити цього, зробивши закони суворішими, а регуляцію фінансового ринку – надійнішою.

Мета – повернути довіру людей – і тих, хто вже не сподівається отримати назад свої гроші, і тих, хто від гріха подалі тепер хоче заховати свої збереження «під матрац».

Copyright © 2015 euronews