РЕЗОНАНС. 17 липня у порту міста Бенгазі озброєними громадянами Лівії було захоплено і зараз утримується судно «Етель, яке прибуло до Лівії під прапором Сент-Кітс і Невіс. Екіпаж корабля складається з 19 громадян України. Про це вчора на брифінгу повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс. 

Уночі 18 липня озброєні невідомі особи захопили трьох членів екіпажу і вивезли їх у невідомому напрямку. Згодом їх повернули до судна. 19 липня до МЗС України викликано Тимчасового повіреного у справах Держави Лівія в Україні Альхаді Асбеї у зв’язку із зазначеним інцидентом.

«Під час зустрічі Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Геннадій Латій висловив глибоке занепокоєння української сторони у зв’язку з самовільними діями озброєних лівійських громадян та зазначив, що цей інцидент розглядає українська сторона як недружню акцію, яка свідчить про неспроможність офіційної лівійської влади контролювати ситуацію з дотриманням законності в країні», — зазначив Євген Перебийніс.

«За інформацією нашого посольства, стан моряків задовільний, вони забезпечені всім необхідним, зокрема водою та їжею. Переговори з лівійською стороною щодо звільнення судна тривають», — повідомив посадовець. Також він підтвердив інформацію, що затримане судно перевозило автомобілі. У зв’язку з цим правоохоронні органи України порушили кримінальну справу.

«Це судно заходило в Одесу з вантажем автомобілів. І ситуацію розслідують правоохоронні органи», — додав Євген Перебийніс.

Українська сторона висловила вимогу щодо негайного звільнення судна та його екіпажу відповідно до норм міжнародного права, забезпечення безпеки наших моряків під час стоянки судна у порту, а також проведення всебічного та неупередженого розслідування цього інциденту з метою уникнення повторення подібних випадків у майбутньому.

Представнику лівійського Посольства була вручена відповідна нота МЗС України.