У СВІТІ. Американські слідчі поки не зробили жодних заяв щодо ймовірних мотивів вибухів під час бостонського марафону, звинувачення у скоєнні яких висунуті Джохару Царнаєву, передає Бі-бі-сі.

Федеральна прокуратура пред'явила йому звинувачення у використанні зброї масового ураження, що призвело до загибелі людей, і в навмисному псуванні майна за допомогою вибухового пристрою, що також спричинило смерть людей.

Звинувачення 19-річному Джохару Царнаєву були пред'явлені в його лікарняній палаті.

Якщо його визнають винними за цими звинуваченнями, то йому загрожує смертна кара.

Під час слухань, попри вогнепальне поранення в горло, він зміг один раз заговорити, сказавши слово «ні», коли його запитали, чи може він дозволити собі адвоката.

В інших випадках він кивав головою зі свого лікарняного ліжка у відповідь на питання судді.

Наступне слухання у його справі заплановане на кінець травня.

26-річний брат Джохара, Тамерлан, якого підозрюють у скоєнні вибухів разом з братом, був вбитий під час спецоперації із затримання у п'ятницю.

У понеділок пам'ять загиблих у Бостоні вшанували хвилиною мовчання, в якій узяв участь Барак Обама. Хвилина тиші пройшла о 14:50 за місцевим часом (20:50 у Києві) – тоді, коли тиждень тому пролунали вибухи.

В результаті двох вибухів на фінішній лінії марафону загинули троє людей і понад 200 були поранені.

У понеділок в лікарні лишалися понад 50 постраждалих, троє з яких перебувають у критичному стані.

Звинувачення проти Джохара Царнаєва, описане на 10-ти сторінках, містить детальний опис скоєного нападу, однак жодної згадки про ймовірний мотив там нема.

Однак двоє американських чиновників сказали на умовах анонімності агенції Associated Pres, що брати діяли на релігійному ґрунті.