Музей імператорського палацу в тайванській столиці Тайбеї є однією з найбільших скарбниць світу, чудова колекція пам’яток культури й історії охоплює розвиток більше ніж восьми тисяч років китайської цивілізації. Музей також допомагає трохи краще зрозуміти складні відносини між Китайською Народною Республікою та Тайванем, незалежність якого визнало лише 23 держави.

«Для тайванців музей є символом їхньої незалежності де-факто, а китайці кажуть, що в музеї зберігають вкрадені скарби, бо перед від’їздом з материкового Китаю, перед втечею від комуністів у 1948 році генералісимус Чан Кайші вивіз до Тайваню понад три тисячі китайських шедеврів», – передає з Тайбея кореспондентка Євроньюз Маргеріта Сфорца.

Зараз відносини між Тайванем та Китаєм дещо покращилися, і до музею приїжджає багато китайських туристів. Але в 1960-х роках Тайбей, що не визнавав комуністичне правління Пекіна, завдяки цьому музею хотів продемонструвати, що національний тайванський уряд був єдиним урядом Китаю.

Емма Чень, куратор Музею імператорського палацу:

«З 12 століття нашої ери, з часу Південної династії Сун стало свого роду традицією, що нова держава, нові уряди повинні були отримати цю імператорську колекцію, щоб довести, що їхнє правління – законне. Це символ їхньої легітимності».

Справжнім скарбом колекції є нефритова капуста з коником та сараною, яких ототожнюють із плодючістю. Це був подарунок дружині імператора наприкінці 19 сторіччя, який мав би символізувати її цнотливість та благословити на народження дітей. Взагалі нефрит є важливим у китайській культурі.

Емма Чень:

«Це найчистіший матеріал у світі. Для того, щоб мати можливість спілкуватися з божеством, ми використовуємо нефрит. А конфуціанці порівнюють красу нефриту з чеснотами джентльмена».

У музеї – більше ніж 25 тисяч виробів з кераміки. Деякі з них є рідкісними. В усьому світі існує менше 100 таких експонатів, як ця чаша у формі лотоса, яка датується 11 сторіччям. Незважаючи на поважний вік, чаша не має видимих тріщин.

Емма Чень:

«У той період уважалося, що простота є максимальною розкішшю. А найкрасивішим кольором називали колір блакитного неба. І в 11 сторіччі нашої ери вони успішно використовували цей гарний колір. Таким чином, і через 900 років блакитний колір дає нам відчуття спокою».

Серед усіх позолочених буддійських статуй у світі статую Будди Шак’ямуні називають однією з найважливіших. Вона дуже добре збереглася, дата її створення – 477 рік нашої ери. Цей твір мистецтва належав кіноактору, який подарував її музею.

Музей на Тайвані щороку відвідують 4 мільйони туристів – і не тільки з Азії.

«Я бачив китайську нефритову капусту, це – насправді казкова річ», – уважає юнак з Китаю.

«Тайванці дбають про свою історію. Протягом багатьох років я чув, що деякі з історичних старожитностей зруйнували деякі люди в Китаї. А в Тайвані можна побачити деякі з найважливіших пам’яток китайської історії», – переконаний цей турист.

У залах музею постійно виставлено тільки найкращі експонати, адже колекція є занадто великою, щоб бути представленою в повному складі. Решту творів мистецтва періодично змінюють. За майже півсторічне існування музей організував тільки чотири великі виставки за кордоном – у США, Франції, Німеччині й Австрії. Адже в цих країнах існують закони для запобігання правової конфіскації майна. Наступного року експонати з музеї в Тайвані покажуть в Японії.

Copyright © 2013 euronews